Umělé maso, které je chutí i vzhledem k nerozeznání od skutečného. Určit si můžete i % tuku v něm

I takhle může v budoucnosti vypadat umělé maso Canva

Možná nebude trvat dlouho a brzy si v obchodě budeme moci vybrat nízkotučné, polotučné či tučné maso. Ať už půjde o hovězí nebo třeba o vepřové, budete si moci zvolit to maso, které budete chtít, ne které budou v obchodě zrovna mít. Vědci totiž vyvinuli umělé maso, které je k nerozeznání od toho opravdového.

Přečtěte si také

Čím po zimě obohatit půdu na zahradě: Vybíráme vhodné substráty a zeminu
Čím po zimě obohatit půdu na zahradě: Vybíráme vhodné substráty a zeminu

Umělé maso s chutí i strukturou reálného

Do řeznictví pro maso obvykle jdeme s jasnou představou, jak by měl daný kus vypadat. Ať už je to hovězí přední či zadní, modlíme se, aby byl na výběr hezký kousek, který bude mít tuku tak akorát a abychom jej nemuseli příliš odkrajovat. Někdy to vyjde, jindy ne.

Tohle trápení by však brzy mohlo být minulostí. Dva vědci z kanadské McMaster University totiž přišli na způsob, jak vytvořit umělé maso, které je chutí i strukturou k nerozeznání od toho opravdového. A navrch toho všeho si lze zvolit, kolik procent tuku má mít.

Veganské náhražky masa bývají svým vzhledem k nerozeznání od masa opravdového, chutí se mu ale nevyrovnají Kevin Petit / Pixabay

Podobný postup se používá při pěstování tkáně k transplantacím

Výzkumníci z oboru biomedicínského inženýrství Ravi Selvaganapathy a Alireza Shahin-Shamsabadi použili při svém pokusu podobnou techniku, která se využívá při pěstování tkáně určené pro lidské transplantace. Vědci skládali na sebe tenoučké vrstvy kultivovaných svalových a tukových buněk, které vypěstovali v univerzitní laboratoři. Díky tomuto procesu je možné naskládat na sebe libovolné množství vrstev, takže maso může mít různou tloušťku.

Kromě toho lze také přizpůsobit barvu či již zmiňovaný podíl tuku, který je na mase mnohdy nezbytný, jelikož právě tuk je nositelem chuti. Samozřejmě se ale dá vypěstovat i maso s velmi nízkou kalorickou hodnotou, které bude mít minimum tuku a vysoký podíl bílkovin – například 100 g zadního hovězího má okolo 20 gramů bílkovin.

Na začátku byla myš

Jak už to tak při pokusech bývá, na začátcích mnoha zkoumání byli hlodavci. První maso, které vypadalo skutečně jako maso, bylo totiž vyvinuto z myších buněk. Když se tedy duu vědcům podařilo vypěstovat myší maso, zkusili to znovu s králičími buňkami. Tento pokus již ochutnali – a výsledná chuť i prožitek byly k nerozeznání od opravdového králičího masa. Výzkumníci nyní předpokládají, že stejný postup bude fungovat i s dalšími druhy masa.

I veganské mleté může být okem k nerozeznání od opravdového mletého masa Alexas_Fotos / Pixabay

Proč bychom měli jíst umělé maso?

Maso opravdové nyní najdete snad ve všech obchodech, to by se ale jednou mohlo změnit. Jeho současná světová spotřeba bude totiž brzy neudržitelná. Populace neustále narůstá a výhled na následující roky počítá s tím, že jak ona, tak i spotřeba masa ještě narůstat budou.

V důsledku tohoto trendu ubývá půdy i vodních zdrojů a také znepokojivě roste úroveň skleníkových plynů, čímž dochází ke globálnímu oteplování. Lidé, kteří tuto problematiku citelně vnímají a stali se vegany či vegetariány z přesvědčení, že planetě trochu ulehčí, tak jistě takovou potravinu budoucnosti rádi přivítají a do svého jídelníčku ji zařadí.

Ostatně už teď se výrobci potravin snaží vyrábět alternativy masa, ať už jde o veganské mleté „maso“, karbanátky či třeba veganské „maso“ na burger. Ty jsou sice od opravdového masa na první pohled mnohdy k nerozeznání, nicméně jeho chuť věrně napodobit nedokážou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz