Čeští rybáři mají oči pro pláč. Restaurace jsou zavřené a za hranicemi kapry nikdo nechce

V zahraničí letos nemají o české kapry zájem Canva

Čeští zpracovatelé ryb se ocitají na sklonku nejhoršího roku všech dob. Nikdy nemuseli řešit, co s neprodanými rybami budou dělat. Koronavirus však letos všechno změnil a české rybáře tvrdě zasáhl.

Přečtěte si také

Co je to poke bowl? Jeho příprava je snadná, ale pozor na zdravotní rizika
Co je to poke bowl? Jeho příprava je snadná, ale pozor na zdravotní rizika

První i druhá vlna koronaviru rybářství těžce poznamenala

„Dopady do ekonomiky společnosti budou významné,“ vyjádřil své obavy v souvislosti s koronavirem předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Ačkoli se to tak může na první pohled zdát, není jeho citace aktuální predikcí. Takto o dopadech koronaviru totiž Malecha hovořil už před Velikonocemi, kdy jsme čelili teprve první vlně pandemie. Kvůli uzavírání restaurací a hotelů posléze přestaly chodit poptávky z Francie, Německa, Polska či Rumunska.

A ani teď před Vánocemi to bohužel nevypadá jinak. I v tomto období, kdy jsou restaurace i hotely zavřené a poptávky ze zahraničí opět nepřichází, musí čeští producenti ryb řešit problémy, které nikdy před tím řešit nemuseli – „Co s těmi rybami budeme dělat?“

Letos se bohužel kvůli koronaviru nekonaly ani tradiční slavnostní výlovy rybníků Canva

Odbyt do Polska se Rybníkářství Pohořelice zastavil

Potíže potvrzuje i Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice, který si postěžoval, že export do Polska se letos rovnal nule – přitom v předchozích letech tam tato firma pravidelně dodávala 150 až 200 tun kaprů.

„Opatření spojená s covidem-19 se nás velmi negativně dotýkají. A to nejenom výrazným poklesem exportu ryb do zahraničí, ale i snížením prodejů ryb u nás,“ okomentoval současný stav pro Seznam Zprávy Roman Osička a dodal, že ztráty v tržbách na jaře přesáhly částku 10 milionů korun.

Ke kaprovi nesmí chybět pořádný salát

Rok 2020 je pro rybáře zakletý

Letošní rok je prakticky pro všechny zcela jiný než běžně – a rybáři s rybníkáři nejsou výjimkou. Nekonaly se ani tradiční slavnostní výlovy rybníků, které rok od roku lákaly stále více návštěvníků na rybí speciality a jiné dobroty nejen z ryb. A aby toho nebylo málo, i nad Vánocemi zatím visí velký otazník.

Podobně jako pohořeličtí se o současné těžké situaci vyjadřují i ostatní čeští producenti ryb. Například Rybářství Hluboká jich má na sádkách okolo 300 tun, přičemž o jejich osudu není zatím zcela jasno. Uklidňují se však tím, že díky chladnému počasí by jim ryby mohly vydržet až do února.

Klatovští si od Vánoc slibují zlepšení odbytu, věří i v otevření restaurací Jiří Fröhlich / Pixabay

V Klatovech jsou optimističtí

Kdyby nebylo pandemie, nejen producenti ryb by si jistě oddechli. Například Klatovské rybářství totiž letos vylovilo svůj největší rybník Kovčín s rozlohou 106 hektarů, který vylovuje každý druhý rok. Díky plnému stavu vody z něj získali dokonce více než v letech předchozích, a to přes 120 tun ryb, kdy 110 tun představovali jen kapři. Předloni jich přitom rybník vydal „jen“ 70 tun.

I přesto ovšem zůstává ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček optimistický. „Lovíme podle plánu. I když je situace v zemi, jaká je, tak počítáme s tím, že se všechno rozběhne, že vánoční prodeje půjdou, doufáme, že i ty exporty (do Německa, Rakouska, Francie a Polska)“, vyjádřil své naděje Václav Voráček v odborném zemědělském časopisu Zemědělec.

Kvalitní ryby si dnes můžete dopřát kdykoliv

Češi jedí málo ryb – a to je škoda

Kapr je na Vánoce stále tradicí a Češi mají tradice rádi, zvláště pak o vánočních svátcích. České producenty však toto období samo o sobě nezachrání. Na jednoho Čecha totiž za rok připadá jen 1,4 kg ryb, což je žalostně málo.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz