Pokud vám dochází inspirace, co vařit rychlého a výživného na oběd nebo večeři a nechcete mít v jídelníčku pouze samé maso, doporučujeme do nákupního košíku přihodit tempeh a tofu. Tyto tradiční sójové výrobky neobsahují cholesterol, laktózu, lepek ani živočišné tuky a jsou plnohodnotnou náhradou masa, která při správné úpravě bude chutnat i dětem.
Tofu a tempeh byly dlouhou dobu k sehnání pouze ve zdravých výživách. Nyní je nabízí také supermarkety a výborné mají například v prodejnách Billa. Tyto rostlinné produkty se zkrátka staly běžnou a oblíbenou součástí jídelníčku mnoha z nás.
Tofu a tempeh patří mezi oblíbené vegetariánské a veganské pochoutky. Pokud jste je ještě nikdy neochutnali, je dobré vědět, k čemu se hodí a jak je vlastně konzumovat. Rozdíl mezi nimi poznáte naprosto bezpečně, a to i podle chuti. V čem se tedy liší a který z těchto rostlinných produktů chutná nejlépe?
Kupte se slevou Bageta pšenično-žitná.
Dlouhou dobu byly tyto rostlinné produkty k sehnání pouze ve zdravých výživách, dnes už je tomu ale jinak. Tofu a tempeh jsou běžnou a oblíbenou součástí jídelníčku mnoha z nás, a proto je seženete velice snadno.
Jsou vhodné nejen pro vegany a vegetariány, nýbrž také pro celiaky a v podstatě každého, komu zachutnají. To, co mají společného, je na bílkoviny bohatá sója, ze které jsou vyrobeny. Samotný proces výroby je však u každého produktu zcela jiný. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl?
Tofu se vyrábí srážením jemně rozmixovaných, vařených sójových bobů. Jako každá luštěnina se i sójové boby nejprve důkladně propláchnou a následně namáčejí několik hodin v určitém množství vody. Poté se dobře rozmixují a dají vařit pod tlakem při teplotě nad 100 °C. Získaná kaše se propasíruje, aby se odstranila hrubá drť, a z utvořeného sójového nápoje se procesem srážení pomocí vhodného srážedla vyrábí tofu.
Kupte se slevou Tempeh uzený Naše Bio Billa.
Do ochucených variant se ještě přidávají další suroviny, například česnek, nakládaná zelenina, koření, mořské řasy a podobně. Tofu je třeba udržovat v chladu a po otevření brzy spotřebovat.
Nejčastěji kupované a chuťově nejoblíbenější bývá uzené tofu. Bílé tofu je vynikající k použití nasladko nebo jako náhražka tvarohu, protože je chuťově neutrální. Můžete ho sníst studené, nebo po tepelné úpravě, podobně jako mléčné výrobky (různé sýry a tvaroh).
Obecně ovšem snadno nahradí maso – hodí se k omáčkám, jako hlavní chod k přílohám, do rizota nebo těstovin či k výrobě pomazánek, ale taktéž i coby náplň sladkých koláčů a buchet.
Recepty a další inspiraci najdete na stránkách Billa Gusto Academy.
Tempeh vypadá i chutná jinak než tofu. Je hodně specifický už tím, že se vyrábí pomocí fermentace. Pokud bereme tofu jako náhražku tvarohového nebo uzeného sýra, pak tempeh je zajisté variací na hermelín, nivu či plísňový sýr. Je totiž protkaný plísní, která je viditelná už na jeho povrchu.
Tempeh jsou vlastně uvařené sójové boby v celku, které jsou dále zpracovány za pomoci plísně Aspergillus oryzae nebo také kulturou Rhizopus oligosporus.
O fermentovaných potravinách se obecně ví, že jejich prospěšnost pro zdraví střev je velmi vysoká. Navíc podle prováděných studií bylo zjištěno, že díky přidruženým bakteriím při samotném procesu fermentace se vytváří určité množství vitamínu B12, který jinak výhradně najdeme v živočišných produktech.
Kupte se slevou Tofu Lunter.
I když tempeh, který můžete sehnat třeba jako bílý či uzený nebo marinovaný, není po chuťové stránce tak oblíbený jako tofu, dá se říct, že je díky fermentaci zdravější. Milovníci plísňových sýrů si tedy rozhodně přijdou na své. Tempeh je vynikající třeba ke kysanému zelí a bramborovým knedlíkům nebo jako náplň do slaného závinu.