Hovězí guláš

Časová náročnost: 2 hod 15 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Hovězí guláš na bílém talíři, s houskovým knedlíkem jako přílohou Ilustrační foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno.
  • 2
    V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli na něm restujte dohněda, trvá to zhruba 15 minut.
  • 3
    Na cibuli přidejte papriku, dobře promíchejte a postupujte rychle, aby paprika nezhořkla.
  • 4
    Poté přidejte kousky hovězího masa (nejlépe kližky), ze všech stran je opečte a dobře míchejte (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale nesmí se připalovat).
  • 5
    Když je maso opečené, osolte (cca 10 špetek) a opepřete.
  • 6
    Přidejte rajský protlak, dobře promíchejte a zalijte malým množstvím vody – asi 2 dl. Do základu přisypte kmín, prolisovaný česnek a nechte dusit na co nejnižší teplotě.
  • 7
    Guláš stále hlídejte a občas míchejte.
  • 8
    Po cca hodině a půl maso ochutnejte a pokud je měkké, přidejte v dlaních rozemnutou majoránku a povařte ještě 10 minut.
  • 9
    Podávejte posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem.
Tip

Guláš nemusíte zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Pokud je přeci jen potřeba zahustit, můžete sáhnout po chlebové strouhance, případně nastrouhaném bramboru.

Líbil se vám recept Hovězí guláš? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.