Mrkvový koláč se zázvorem

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 128 Kč
Redakce Kupi.cz
21. července 2023
Kousek mrkvového koláče se zázvorem, servírován na bílém talíři Lamart.cz

Slaný mrkvový koláč se zázvorem si musíte vyzkoušet upéct. Skvěle chutná teplý i studený a nejlépe si jej vychutnáte s lehkým salátkem, kdy poslouží jako nevšední svačina nebo večeře.

Recept mrkvový koláč se zázvorem vás vyjde na 16 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 128 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 128 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].
Lamart
Sponzor receptu

Postup přípravy

  • 1

    Mrkve očistěte a nakrájejte na tenké plátky (silné asi 3 mm). Dále opláchněte jarní cibulky, očistěte a bílou část nakrájejte na tenké plátky. Zelenou část cibulek nakrájejte na tenké prstýnky.

  • 2

    Zázvor oloupejte a nakrájejte najemno. Rozpulte chilli papričky, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostičky. Čerstvou petrželku i koriandr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno.

  • 3

    V hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Plátky mrkve v ní blanšírujte přibližně 1 minutu, potom je slijte do síta a nechte okapat. Bílé části nakrájené cibulky restujte na oleji asi 2–3 minuty.

  • 4

    Vaječné žloutky opatrně oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Zakysanou smetanu rozšlehejte se žloutky a ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Vyšlehané bílky opatrně vmíchejte do směsi.

  • 5

    Smíchejte mrkev, cibuli, zázvor, chilli a bylinky. Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vypláchněte studenou vodou.

  • 6

    Z listového těsta vykrojte kruh o průměru formy a položte jej na dno formy. Ze zbylého těsta nakrájejte pruhy široké 4 cm a boky dortové formy těstem vyložte.

  • 7

    Na listové těsto dejte připravenou směs mrkve a zalijte smetanou s vejci. Povrch uhlaďte. Koláč pečte 50 minut na 200 °C a dalších 20–30 minut na 175 °C dozlatova.

Zajímavé tipy

Místo petrželky můžete použít také špenát nebo mladé lístky kopřiv.

Líbil se vám recept Mrkvový koláč se zázvorem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.