Nadýchané lívance

Časová náročnost: 40 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Nadýchané lívance polité čokoládou na bílém talíři Anna Kolásková

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví.

Ingredience

Vaječná melanž

Bílková meringue

Postup přípravy

Vaječná melanž

  • 1

    Do mísy dejte žloutky, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s jedlou sodou a prosejte do mísy.

  • 2

    Pořádně promíchejte metličkou, aby v melanži nebyly hrudky, a dejte stranou.

Bílková meringue

  • 1

    Vezměte si na pomoc robota a bílky vyšlehejte do polotuha.

  • 2

    Přidejte k nim citronovou šťávu a nadvakrát přidejte i cukr.

  • 3

    Vyšlehejte do tuha, a nakonec ručně zapracujte škrob.

  • 4

    SPOJENÍ MELANŽE S MERINGUE: Do vaječné melanže přidejte 2 lžíce bílkové meringue, abyste melanž vymíchali do tekuté podoby.

  • 5

    Nyní do melanže nadvakrát stěrkou velmi opatrně zapracujte bílkovou meringue směs.

  • 6

    Těsto by mělo být stále nadýchané a pevné.

  • 7

    Těsto pomocí lžíce opatrně přendejte do sáčku, který nahoře utěsněte. Prostřihněte otvor a souffle těsto je připraveno na pečení.

  • 8

    Na pánev kápněte trošku oleje (řepkový, slunečnicový) a zdobičkou vytvořte první patro lívance.

  • 9

    Na pánev kápněte několik kapek studené vody, přiklopte pokličkou a na nízký plamen lívance nechte opékat první 2 minuty.

  • 10

    Poté pokličku zvedněte, doplňte k lívancům zdobičkou druhé patro těsta, opět přidejte pár kapek vody a nechte lívance na nízký plamen péct dalších 6–7 minut.

  • 11

    Lívance velmi opatrně obraťte, opět přidejte pár kapek vody a nechte dopéct 3–4 minuty.

  • 12

    Pokud by nebyly hotové, nechte je ještě na pánvi dopékat několik minut.

Tip
  • Na jednu pánev se ideálně vejdou 2 větší lívance. Těsto v receptu vystačí na 4 až 5 větších lívanců.
  • Na souffle lívance patří podle originálního receptu kostička másla a javorový sirup.
  • Nic nezkazíte, pokud přidáte vyšlehanou šlehačku a čerstvé ovoce (jahody, borůvky, hrozny, nektarinky).

Líbil se vám recept Nadýchané lívance? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.