Nadýchané lívance

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 24 Kč
Redakce Kupi.cz
21. září 2022
Nadýchané lívance polité čokoládou na bílém talíři Anna Kolásková

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví.

Recept nadýchané lívance vás vyjde na 6 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 24 Kč.

Ingredience

Vaječná melanž

Bílková meringue

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 24 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Vaječná melanž

  • 1
    Do mísy dejte žloutky, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s jedlou sodou a prosejte do mísy.
  • 2
    Pořádně promíchejte metličkou, aby v melanži nebyly hrudky, a dejte stranou.

Bílková meringue

  • 1
    Vezměte si na pomoc robota a bílky vyšlehejte do polotuha.
  • 2
    Přidejte k nim citronovou šťávu a nadvakrát přidejte i cukr.
  • 3
    Vyšlehejte do tuha, a nakonec ručně zapracujte škrob.
  • 4
    SPOJENÍ MELANŽE S MERINGUE: Do vaječné melanže přidejte 2 lžíce bílkové meringue, abyste melanž vymíchali do tekuté podoby.
  • 5
    Nyní do melanže nadvakrát stěrkou velmi opatrně zapracujte bílkovou meringue směs.
  • 6
    Těsto by mělo být stále nadýchané a pevné.
  • 7
    Těsto pomocí lžíce opatrně přendejte do sáčku, který nahoře utěsněte. Prostřihněte otvor a souffle těsto je připraveno na pečení.
  • 8
    Na pánev kápněte trošku oleje (řepkový, slunečnicový) a zdobičkou vytvořte první patro lívance.
  • 9
    Na pánev kápněte několik kapek studené vody, přiklopte pokličkou a na nízký plamen lívance nechte opékat první 2 minuty.
  • 10
    Poté pokličku zvedněte, doplňte k lívancům zdobičkou druhé patro těsta, opět přidejte pár kapek vody a nechte lívance na nízký plamen péct dalších 6–7 minut.
  • 11
    Lívance velmi opatrně obraťte, opět přidejte pár kapek vody a nechte dopéct 3–4 minuty.
  • 12
    Pokud by nebyly hotové, nechte je ještě na pánvi dopékat několik minut.
Zajímavé tipy
  • Na jednu pánev se ideálně vejdou 2 větší lívance. Těsto v receptu vystačí na 4 až 5 větších lívanců.
  • Na souffle lívance patří podle originálního receptu kostička másla a javorový sirup.
  • Nic nezkazíte, pokud přidáte vyšlehanou šlehačku a čerstvé ovoce (jahody, borůvky, hrozny, nektarinky).

Líbil se vám recept Nadýchané lívance? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.