Sekaná z hovězího masa

Časová náročnost: 1 hod 15 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Sekaná z hovězího masa s brambory na bílém talíři Anna Kolásková

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Troubu si předehřejte na 180 °C.

  • 2

    Do velké mísy dejte mleté hovězí maso, housku pokrájenou na kostičky, nasekanou petrželku (a jiné bylinky), česnek a vejce. Housku zalijte mlékem a nechte pár minut nasáknout.

  • 3

    Rukama vypracujte vláčné těsto. Nebojte se maso pořádně promačkat, aby se krásně spojilo s mlékem a vajíčkem. Na vypracování těsta by vám měly stačit 3 minuty (max. 5 minut), aby se maso příliš nezahřálo třením.

  • 4

    Připravte si plech s pečicím papírem, na který rozložte plátky slaniny. Z masa vytvarujte šišku a položte ji na slaninu. Dovnitř masa dejte 3 oloupaná uvařená vejce a znovu propracujte těsto, aby vznikla pěkná šiška. Pracujte mokrýma rukama.

  • 5

    Zbytek sekané zabalte do slaniny a dejte péct do trouby na 180 °C na 50 minut. Průběžně ji kontrolujte, jestli příliš nehnědne a jednou za čas ji polijte vypečeným omastkem.

  • 6

    Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bramborem nebo s chlebem. K sekané přikusujte okurku nakládačku, feferonky a na talíř přidejte pořádně pikantní hořčici, například dijonskou.

Tip
  • Aby si maso uchovalo co nejvíc chuti, zabalte ho do tuku. Ideální je plátková slanina, jako je použita v receptu.
  • Zkuste alespoň dvakrát za pečení polít sekanou vypečeným tukem. Zvýší se její šťavnatost.

3 tipy, aby sekaná při pečení nepraskla:

  • Je třeba maso před pečením pořádně zpracovat. Ideálně rukama, dokud nezačne lepit.
  • Zakryjte vrch sekané tukem (anglická slanina na plátky, kostičky sekané) nebo alespoň sekanou potřete studenou vodou (stačí mokrýma rukama).
  • Přidejte do ní dostatek tekutiny, kterou maso vsákne. Používá se mléko, ale můžete zvolit i studenou vodu. Díky tomu bude maso šťavnaté, vláčné a kompaktní.

Líbil se vám recept Sekaná z hovězího masa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.