Tohle jídlo okouzlí svou kombinací sladkého zelí, šťavnatého masa a pečené zeleniny. Nejlepší na tom je, že druhý den chutná ještě lépe, když se všechny chutě krásně spojí. Připravte si ho pro rodinnou večeři nebo jako chutný oběd.
Začněte přípravou zelí. Pečlivě oddělte listy a několik minut je ponořte do vroucí vody, aby změkly a snadno se tvarovaly. Poté listy vyjměte a nechte je okapat.
Rozehřejte olej na pánvi, přidejte nasekanou cibuli a restujte dozlatova.
Přidejte nastrouhanou mrkev a nakrájenou papriku, krátce orestujte.
Přimíchejte mleté maso, ochuťte solí, pepřem a přidejte mletou papriku. Restujte, dokud maso nezíská barvu a vůni.
Vmíchejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek a předvařenou rýži. Směs promíchejte a nechte pár minut prohřát, aby se chutě propojily. Odstavte a nechte mírně vychladnout.
Do vychladlé směsi vmíchejte vejce pro lepší spojení závitků.
Na pracovní ploše rozložte zelný list, do středu dejte náplň a pečlivě zaviňte jako plněnou palačinku. Okraje zasuňte dovnitř, aby náplň nevypadla.
Připravené závitky skládejte do zapékací nádoby těsně vedle sebe.
Zalijte rajčatovým pyré, přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Po uplynutí času alobal odstraňte a nechte povrch zezlátnout dalších 10–15 minut.
Podávejte posypané čerstvou petrželí, ideálně s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.
Líbil se vám recept Zapečené zelné listy plněné mletým masem a zeleninou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.