Melounový džem ze slupek

Čas přípravy: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
25. července
Skleněná miska s melounovým džemem a lžičkou, na stole s nakrájenými melouny. Ilustrační foto: Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Sezóna melounů je v plném proudu a měli byste využít každý kousek tohoto ovoce včetně slupek. Místo jejich vyhození můžete vytvořit neuvěřitelně chutný melounový džem, který připomíná kandované ovoce. Pochází z jižních států USA a na pečivu chutná přímo božsky!

Recept

  • 1

    Pod tekoucí vodou důkladně omyjte meloun. U bio melounu můžete použít i zelenou slupku, u běžného odkrojte zelenou část a použijte jen bílou část mezi červenou dužinou a zelenou slupkou.

  • 2

    Bílou část nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5 x 1,5 cm, měli byste mít přesně 1 kg.

  • 3

    Kostičky vložte do velkého hrnce, přidejte citrónovou šťávu a cukr a promíchejte.

  • 4

    Nechte macerovat při pokojové teplotě 40–60 minut, aby meloun pustil šťávu a cukr se částečně rozpustil.

  • 5

    Nastrouhejte kůru z bio citrónu a pozor na hořkou bílou část pod kůrou.

  • 6

    Hrnec postavte na střední plamen, přiveďte k varu a přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkovou pastu a jablečný ocet.

  • 7

    Snižte plamen a nechte džem probublávat 1–2 hodiny, občas zamíchejte, aby se nepřipálil.

  • 8

    Kontrolujte konzistenci - džem je hotový, když jsou kostičky průsvitné a tekutina má hustotu medu.

  • 9

    Připravte si sterilizované skleničky, vyhřejte je na 100 °C po dobu 10 minut.

  • 10

    Naplňte skleničky horkým džemem s 1 cm prostoru od okraje a otřete okraje.

  • 11

    Uzavřete víčky, skleničky otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout přes noc.

  • 12

    Zkontrolujte těsnost víček a uložte džem do spíže nebo chladné komory.

Zajímavé tipy
  • Nechejte džem vařit pomalu, spěch je nepřítel kvalitního džemu.
  • Pro intenzivnější chuť přidejte čerstvý zázvor nebo půl tyčinky skořice a před plněním je vyjměte.
  • Kombinace s jahodami je úžasná - nahraďte 200 g slupek jahodami.
  • Skvěle chutná na chlebu s máslem, ale zkuste jej přidat k sýrům nebo jako součást dressingu do salátů.
  • Vyzkoušejte také džem z minikiwi podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Melounový džem ze slupek? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.