1/0
Sezóna melounů je v plném proudu a měli byste využít každý kousek tohoto ovoce včetně slupek. Místo jejich vyhození můžete vytvořit neuvěřitelně chutný melounový džem, který připomíná kandované ovoce. Pochází z jižních států USA a na pečivu chutná přímo božsky!
Pod tekoucí vodou důkladně omyjte meloun. U bio melounu můžete použít i zelenou slupku, u běžného odkrojte zelenou část a použijte jen bílou část mezi červenou dužinou a zelenou slupkou.
Bílou část nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5 x 1,5 cm, měli byste mít přesně 1 kg.
Kostičky vložte do velkého hrnce, přidejte citrónovou šťávu a cukr a promíchejte.
Nechte macerovat při pokojové teplotě 40–60 minut, aby meloun pustil šťávu a cukr se částečně rozpustil.
Nastrouhejte kůru z bio citrónu a pozor na hořkou bílou část pod kůrou.
Hrnec postavte na střední plamen, přiveďte k varu a přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkovou pastu a jablečný ocet.
Snižte plamen a nechte džem probublávat 1–2 hodiny, občas zamíchejte, aby se nepřipálil.
Kontrolujte konzistenci - džem je hotový, když jsou kostičky průsvitné a tekutina má hustotu medu.
Připravte si sterilizované skleničky, vyhřejte je na 100 °C po dobu 10 minut.
Naplňte skleničky horkým džemem s 1 cm prostoru od okraje a otřete okraje.
Uzavřete víčky, skleničky otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout přes noc.
Zkontrolujte těsnost víček a uložte džem do spíže nebo chladné komory.
Líbil se vám recept Melounový džem ze slupek? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.