1/0
Pokud pojedete do Španělska nebo Latinské Ameriky, musíte ochutnat zdejší oblíbené jídlo do ruky – tzv. empanadas. Jsou to masové taštičky s různými náplněmi, zabalené v křupavém těstě. Empanadas mají arabskou stopu a Španělé si je upravili k obrazu svému. Díky nim se dostaly také do Latinské Ameriky, kde patří mezi nejpopulárnější pouliční jídlo. Podle našeho receptu si tuto španělskou chuťovku snadno připravíte i doma. Tak pojďme na to!
Nejdřív si připravte náplň. Kuřecí stehna okořeňte a vcelku je osmažte na pánvi s polovinou oleje z obou stran dozlatova. Jakmile jsou opečená, vyndejte je z pánve a osušte papírovou utěrkou. Nechte je trochu zchladnout a nakrájejte je na 2 cm kousky.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je nadrobno. Nalejte do pánve zbylý olej a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte rajčatovou pastu, kapary, koření, rozinky, kuřecí kousky a 2 lžíce vody. Osolte a opepřete. Promíchejte a vařte asi 5 minut. Směs poté rozložte na plech a nechte zchladnout.
Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte a přidejte nakrájené studené máslo. Prohněťte prsty, aby vám vznikla drobenka. Můžete si vzít na pomoc i kuchyňského robota. Poté do těsta zapracujte lehce prošlehané vejce a ocet. Vypracujte hladké těsto – bude mít tužší konzistenci. Těsto zabalte do potravinářské folie a uložte na 30 minut do lednice.
Uleželé těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce na plát silný asi 4 mm. Vykrojte z něj 12 koleček o průměru 10 cm. Vyskládejte je na 2 plechy, vyložené pečicím papírem, a dejte na 30 minut do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte do ní předehřát 2 plechy.
Na polovinu každého kolečka dejte náplň, přeložte přes ni prázdnou část těsta a okraje stiskněte k sobě. Takto naplněná kolečka skládejte na pečicí papír. Pečicí papír s empanadami přesuňte na předehřáté plechy a pečte 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s rajčatovým dipem.
Líbil se vám recept Empanadas? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.