Škvarky

Časová náročnost: 40 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Škvarky servírované v hnědé dřevěné misce. Ilustrační foto: grafvision / Shutterstock.com

Škvarky jsou tradiční českou delikatesou vyráběnou pomalým škvařením z vepřového sádla. Skvěle se hodí k pivu, na chleba, případně na výrobu škvarkové pomazánky.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Sádlo nakrájejte na kostky velké cca 3 x 3 cm, dejte do hrnce a přilijte trochu vody. Obsah hrnce přiveďte k varu.

  • 2

    Za stálého míchání vařte, dokud vám škvarky nezezlátnou. Jejich velikost se zároveň zmenší asi na polovinu.

  • 3

    Škvarky přeceďte a osolte.

  • 4

    Vložte do sklenic a nechte zcela vychladnout. Poté uchovávejte v lednici.

  • 5

    Vyškvařené sádlo uchovávejte ve sklenici nebo kameninovém hrnci v lednici.

Tip

Z vyrobených škvarků si můžete připravit také škvarkovou pomazánku nebo škvarkové placky.

Líbil se vám recept Škvarky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat