Škvarkové placky

Čas přípravy: 1 hod 50 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 70 Kč
Redakce Kupi.cz
6. ledna 2023
Škvarkové placky poskládané na sobě na dřevěném prkénku, ozdobené čerstvou petrželkou Ilustrační foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Škvarkové placky, voňavé a křupavé, se perfektně hodí jako něco k zakousnutí k pivu nebo vínu. Tuto tradiční pochoutku našich babiček si však vychutnáte i jen tak samotnou.

Recept škvarkové placky vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 10 porcí připravíte za 70 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 70 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si připravte kvásek z rozdrobeného droždí, 1 lžíce vlažného mléka, špetky cukru a 2 lžic mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít.

  • 2

    Mezitím si do druhé mísy dejte prosátou mouku, sádlo, osolte a opepřete.

  • 3

    Přidejte kvásek, 1 vejce, nadrobno sekané škvarky a víno (můžete vynechat). Vypracujte těsto, přikryjte utěrkou a dejte pořádně vykynout (ideálně 1 hodinu).

  • 4

    Z vykynutého těsta tvořte kuličky a ty pak skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezi kuličkami nechte větší rozestupy, aby se vám nespekly k sobě.

  • 5

    Máte-li doma mřížku na protláčení brambor do bramborového salátu, můžete ji přimáčknout na každou kuličku, vytvoříte tak plackám hezký dekor.

  • 6

    Placky na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte hrubozrnnou solí a drceným kmínem, dejte do předehřáté trouby na 160 °C, pečte dozlatova a poté nechte vychladnout.

Líbil se vám recept Škvarkové placky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.