Trdelník

Časová náročnost: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Dva trdelníky obalené ve skořicovém cukru, servírované na dřevěném prkénku, pod prkénkem hnědobílá utěrka, okolo celá skořice, cukr, vejce a mléko, vše na dřevěném stole Ilustrační foto: rom_olik / Shutterstock.com

Trdelník je vyroben z kynutého těsta, které se rozválí a poté v pruzích namotává na nerezovou formu. Připravit si jej zvládnete i doma, stačí vám k tomu alobal, sklenice a náš recept.

Ingredience

Těsto

Ořechová drobenka

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Ve velké míse smícháme prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl.

  • 2

    V menší míse prošleháme 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo.

  • 3

    Tekuté ingredience přilijeme k suchým. Vypracujeme hutné těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme trochu mouky.

  • 4

    Z těsta vytvarujeme bochánek a dáme jej do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu – dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

  • 5

    Nachystáme si nerezové formy na trdelník, které se dají sehnat v obchodě, případně si vyrobíme domácí formy z menších zavařovacích sklenic (třeba od přesnídávek), které pečlivě obalíme silnějším alobalem.

  • 6

    Rozehřejeme troubu na 200 °C.

  • 7

    Pracovní plochu poprášíme moukou a vykynuté těsto na ní rozválíme na výšku cca 2–3 mm.

  • 8

    Ostrým nožem těsto podélně nakrájíme na 15 pruhů širokých 10–15 mm.

  • 9

    Formy potřeme olivovým olejem. Poté na ně namotáme proužky těsta tak, aby se překrývaly.

Ořechová drobenka

  • 1

    Rozmixujeme vlašské ořechy (ne úplně najemno).

  • 2

    Promícháme je v misce s cukrem a mletou skořicí.

  • 3

    V další misce prošleháme bílky na jemnou pěnu.

  • 4

    Trdelníky potřeme našlehanými bílky a obalíme je v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkneme do těsta.

  • 5

    Připravené alobalové formy s trdelníky položíme na plech s vyšším okrajem, aby se trdelníky nedotýkaly dna plechu.

  • 6

    Pečeme 15–20 minut na 200 °C do té doby, až budou trdelníky zlatavé ze všech stran. V průběhu pečení je můžeme jednou obrátit.

  • 7

    Po upečení trdelníky jemně stáhneme z formy.

Tip
  • Trdelníky můžeme obalit také ve vanilkovém cukru nebo v cukru s kokosem.
  • Výborné jsou také naplněné čokoládou, lískooříškovou pomazánkou, zmrzlinou nebo šlehačkou.

Líbil se vám recept Trdelník? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.