Čokoládové lanýže

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Čokoládové lanýže posypané kakaem, servírované na novinovém papíru na dřevěném stole Ilustrační foto: Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Čokoládové lanýže jsou vynikající vánoční cukroví, jednoduché na přípravu. Zabalené v papírových košíčcích je navíc můžete darovat také jako malou pozornost.

Postup přípravy

  • 1

    Do hrnce si odměříme smetanu, máslo a cukr.

  • 2

    Za stálého míchání zahříváme na středně vysokém ohni až do okamžiku, kdy se cukr i máslo rozpustí.

  • 3

    Poté hrnec ihned odstavíme.

  • 4

    Přidáme nalámanou tmavou čokoládu a vařečkou mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí.

  • 5

    Vmícháme likér Amaretto (nebo jiný, dle chuti).

  • 6

    Tekutou směs necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do chladničky.

  • 7

    Rozložíme na sebe tři papírové ubrousky a doprostřed prosijeme holandské kakao.

  • 8

    Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujeme menší kousky a tvarujeme kuličky.

  • 9

    Kuličky obalíme v kakau nasypaném na ubrouscích, případně kokosu nebo v mletých mandlích.

  • 10

    Poté každý lanýž oklepeme a vložíme do papírového košíčku.

  • 11

    Nakonec čokoládové lanýže uložíme do krabice a dáme je do chladu.

Tip

Dané množství surovin vystačí asi na 50 čokoládových lanýžů.

Líbil se vám recept Čokoládové lanýže? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.