1/0
Demikát představuje jeden z pokladů slovenské kuchyně. Tento pokrm je známý ve dvou variantách: moderní hladká krémová polévka a tradiční nerozmixovaná, která vzniká z vody po vaření halušek. Tento vývar se vlévá na brynzu, smíchanou s opečenou cibulkou, kmínem, paprikou a pepřem. My se ale zaměříme na sametově hebkou variantu.
Začněte tím, že v hrnci na sádle orestujete nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte sladkou papriku a krátce orestujte.
Přidejte na kostičky nakrájené brambory, zamíchejte, zalijte vodou a přiveďte k varu.
Vařte přibližně 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Trochu vody odeberte, rozmíchejte v ní brynzu a nalijte ji zpět do hrnce. Polévku rozmixujte.
Ochutnejte, podle chuti dosolte a opepřete, poté ji zjemněte máslem.
Podávejte s krutony, zakysanou smetanou a ozdobené bylinkami.
Líbil se vám recept Brynzová polévka – demikát? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.