Brynzová polévka – demikát

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
16. května
Brynzová polévka – demikát servírovaná v šedé misce, zdobená červenou cibulkou a pažitkou. Ilustrační foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Demikát představuje jeden z pokladů slovenské kuchyně. Tento pokrm je známý ve dvou variantách: moderní hladká krémová polévka a tradiční nerozmixovaná, která vzniká z vody po vaření halušek. Tento vývar se vlévá na brynzu, smíchanou s opečenou cibulkou, kmínem, paprikou a pepřem. My se ale zaměříme na sametově hebkou variantu.

Ingredience

Recept

  • 1

    Začněte tím, že v hrnci na sádle orestujete nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte sladkou papriku a krátce orestujte.

  • 2

    Přidejte na kostičky nakrájené brambory, zamíchejte, zalijte vodou a přiveďte k varu.

  • 3

    Vařte přibližně 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

  • 4

    Trochu vody odeberte, rozmíchejte v ní brynzu a nalijte ji zpět do hrnce. Polévku rozmixujte.

  • 5

    Ochutnejte, podle chuti dosolte a opepřete, poté ji zjemněte máslem.

  • 6

    Podávejte s krutony, zakysanou smetanou a ozdobené bylinkami.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Brynzová polévka – demikát? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.