Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

Časová náročnost: 45 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem, zdobená koprem, servírovaná v bílém talíři, který je položený na dřevěném stole. Lamart.cz

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět.

  • 2

    Přidejte mouku a udělejte si světlou jíšku, zalijte chladným vývarem, ochuťte solí, pepřem, kmínem a přidejte na malé kostičky nakrájené brambory.

  • 3

    Společně vařte asi 1/2 hodiny.

  • 4

    Když jsou brambory poloměkké, přidejte orestované (nebo povařené sušené) houby, na másle orestovaný nasekaný čerstvý kopr, cukr, ocet a společně ještě tak 15 minut povařte.

  • 5

    Nakonec zjemněte smetanou a máslem.

  • 6

    Zastřená vejce vařte v lehce octové vroucí vodě do poloměkka.

Tip
  • Žloutky vajec musí být při servírování poloměkké, obalené sraženým bílkem.
  • Místo vývaru můžete použít vodu.

Líbil se vám recept Staročeská kulajda se zastřeným vejcem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.