Rajská omáčka z protlaku

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Rajská omáčka z protlaku naservírovaná s hovězím masem a knedlíky na talíři Ilustrační foto: stockfoto / Shutterstock.com

Rajská omáčka z protlaku je o dost jednodušší a rychlejší než její klasická varianta připravovaná z rajčat. A pokud máte po ruce masový vývar, budete ji mít hotovou během chvilky.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Nejdříve si připravte masový vývar. Maso omyjte, zalijte vodou, přidejte kuličky pepře, nového koření, bobkový list a osolte.

  • 2
    Podle potřeby dolívejte vodou, abyste měli asi 1 litr vývaru.
  • 3
    Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • 4
    Poté ji zaprašte moukou, umíchejte světlou jíšku a minutu restujte.
  • 5
    K jíšce přidejte rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání opékejte.
  • 6
    Následně zalijte připraveným vývarem tak, aby nevznikly hrudky.
  • 7
    Vše řádně smíchejte, dle chuti přidejte cukr, perníkové koření, hřebíček a sůl.
  • 8
    Rajskou omáčku přiveďte za občasného promíchání k varu.
  • 9
    Povařte cca 10 minut.
  • 10

    Poté omáčku přeceďte přes cedník, abyste z ní odstranili koření.

  • 11
    Výslednou rajskou omáčku dochuťte dalším cukrem, solí, octem či pepřem.
  • 12
    Maso naporcujte na plátky a na talíři zalijte rajskou omáčkou.
Tip

Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem, případně těstovinami.

Líbil se vám recept Rajská omáčka z protlaku? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.