Znojemská omáčka

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Znojemská omáčka servírovaná s masem a rýží, na bílém kulatém talíři. Ilustrační foto: stockfoto / Shutterstock.com

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Postup přípravy

  • 1
    Velkou cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky a okurku na kousky.
  • 2
    Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • 3
    Cibuli osmažte na rozpáleném oleji společně s nakrájenou slaninou.
  • 4
    Když je cibule sklovitá, přidejte osolené a opepřené na kousky nakrájené maso.
  • 5
    Když se maso zatáhne, přidejte lžíci plnotučné hořčice, zalijte 1 litrem vařící vody, přihoďte kostku masoxu a nechte zvolna dusit.
  • 6
    Když je maso téměř měkké, přidejte do omáčky nakrájené okurky, ještě jednu lžíci hořčice, nakrájená uvařená vejce, dále můžete přidat i nálev z okurek a potom nechte maso dodusit doměkka.
  • 7
    Znojemskou omáčku zahustěte tmavou jíškou a nechte 10 minut probublat.
  • 8
    Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

Líbil se vám recept Znojemská omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.