Houbová omáčka

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Houbová omáčka v bílé, keramické konvičce na omáčku, ozdobená čerstvou petrželkou. Ilustrační foto: Aneta_Gu / Shutterstock.com

Houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale výborná je i s bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1
    Dvě lžíce másla rozpustíme v širším hrnci, pak na něm necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno.
  • 2
    Přidáme dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahneme.
  • 3
    Promícháme, osolíme a přidáme půl lžičky drceného kmínu.
  • 4
    Po deseti minutách opékání přilejeme smetanu, přivedeme k varu, necháme mírně probublávat a podle potřeby zahustíme středně tmavou jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.
  • 5
    Na konec omáčku dochutíme pepřem.
Tip

K omáčce se skvěle hodí houskový knedlík.

Líbil se vám recept Houbová omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.