Poctivá česká koprovka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
15. září
Poctivá česká koprovka na bílém talíři s červeným okrajem, servírovaná s knedlíkem, plátkem hovězího a vejcem. Ilustrační foto: Hanka Prokopova / Shutterstock.com

Koprová omáčka je tradiční české jídlo, které buď milujete, nebo se mu vyhýbáte. Aby byla opravdová koprovka, je třeba nešetřit na surovinách. Jemná jíška z másla, bohatý hovězí vývar, krémová smetana a čerstvý či sterilovaný kopr vytvářejí omáčku, která zaujme každého milovníka kopru.

Ingredience

Recept

  • 1

    V malém hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a připravte světlou jíšku.

  • 2

    Jíšku zalijte teplým vývarem a mlékem. Lehce osolte, přiveďte k varu a pak snižte teplotu na minimum.

  • 3

    Vařte minimálně 30 minut na mírném ohni a pravidelně prošlehávejte.

  • 4

    Po půl hodině přidejte smetanu, provařte, přidejte část octa. Druhou část ohřejte a přelijte s ní scezený kopr.

  • 5

    Do omáčky vsypte cukr, krátce provařte a proceďte přes husté síto.

  • 6

    Přidejte kopr s octem, zbylou sůl a cukr, nechte ještě chvíli probublat a poté odstavte. Do hotové omáčky přimíchejte 20 g studeného másla.

Zajímavé tipy
  • Podávejte s vařeným hovězím masem či vejci natvrdo.
  • Nezapomeňte na přílohu v podobě houskového knedlíku nebo vařených brambor.
  • K úpravě chuti můžete použít trochu citronové šťávy místo octa.

Líbil se vám recept Poctivá česká koprovka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.