Lasagne Bolognese

Čas přípravy: 4 hod
Obtížnost: Náročný
Cena: 450 Kč
Redakce Kupi.cz
8. srpna 2023
Lasagne Bolognese ozdobené bazalkou, servírované na bílém talíři. Ilustrační foto: Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Recept lasagne Bolognese vás vyjde na 75 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 450 Kč.

Ingredience

Boloňská omáčka

Lasagne

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 450 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Boloňská omáčka

  • 1

    Do sítka na koření vložte bobkový list, kuličky pepře a nového koření.

  • 2

    Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky.

  • 3

    Stonek řapíkatého celeru omyjte, rozkrojte podélně na poloviny a nakrájejte na malé kousky.

  • 4

    Pancettu nakrájejte na kostky.

  • 5

    V hrnci na středním ohni rozpalte olej a přidejte pancettu. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, celer a řapíkatý celer. Míchejte, dokud nebude zelenina orestovaná dozlatova.

  • 6

    K zelenině s pancettou přidejte cibuli a orestujte ji.

  • 7

    Přidejte maso a česnek. Vše důkladně promíchejte a osolte. Vše za stálého míchání nechejte povařit 10 minut.

  • 8

    Přidejte rajský protlak a důkladně promíchejte. Směs vařte za častého míchání dalších 15 minut.

  • 9

    Přidejte sítko s připraveným kořením a mletý pepř. Přilejte víno a za občasného míchání nechte povařit 20 minut.

  • 10

    Přilijte 100 ml vody a stáhněte plamen na minimum. Přidejte muškátový oříšek, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Nechte dusit 3 hodiny za občasného míchání. V případě odpaření tekutiny z hrnce přidejte další vodu.

  • 11

    Duste asi 3 hodiny za občasného míchání. V případě odpaření tekutiny z hrnce přidejte další vodu.

Bešamel

  • 1

    Cibuli nakrájejte najemno.

  • 2

    Na středním ohni rozehřejte v hrnci máslo. Přidejte cibuli a nechejte ji za stálého míchání na středním ohni asi půl minuty zpěnit. Přidejte pepř a promíchejte.

  • 3

    Přisypte mouku a 1 minutu míchejte. Přilijte všechno mléko a důkladně promíchejte metličkou. Přidejte bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a za stálého míchání vařte asi 20 minut.

  • 4

    Hotový bešamel přeceďte přes jemný cedník.

Lasagne

  • 1

    Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte mísu s ledovou vodou.

  • 2

    Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Poté je ihned ochlaďte v míse s ledovou vodou.

  • 3

    Dno zapékací mísy potřete 2 lžícemi bešamelu, na něj položte pláty těsta v jedné vrstvě. Na něj rozetřete čtvrtinu bešamelu, přidejte čtvrtinu parmazánu a na něj rozetřete čtvrtinu ragú.

  • 4

    Na ni položte další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujte, dokud nemáte 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položte pláty těsta, potřete zbývajícím bešamelem a posypte zbylým parmazánem.

  • 5

    Zapékací mísu dejte do trouby a nechte péct 30 minut.

  • 6

    Hotové lasagne podávejte s lístky čerstvé bazalky.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Lasagne Bolognese? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.