Domácí šunka bez šunkovaru

Čas přípravy: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
16. května
Plátky domácí šunky naskládané na dřevěném prkénku s lístkem bazalky. Ilustrační foto: Alesia.Bierliezova / Shutterstock.com

Připravte si lahodnou domácí šunku bez potřeby šunkovaru. Tento recept je skvělou volbou pro ty, kdo vyžadují kvalitní maso a chtějí mít kontrolu nad tím, co konzumují. Stačí jen pár ingrediencí, kvalitní maso od dobrého řezníka a trochu trpělivosti. Podrobný návod vás krok po kroku provede procesem přípravy tak, aby si na své přišli jak začátečníci, tak i zkušenější kuchaři. Připravte se na jedinečný chuťový zážitek!

Ingredience

Recept

  • 1

    Maso nakrájejte na větší kousky a vložte do mísy. Přidejte sůl, cukr a pepř a dobře promíchejte.

  • 2

    Maso důkladně promixujte nebo propracujte rukama, aby bylo co nejjemnější. Nechte odležet v lednici na 48 hodin a občas prohněťte.

  • 3

    Po odležení rozemelte asi třetinu masa pro lepší spojení směsi. Všechno maso opět smíchejte dohromady.

  • 4

    Naplňte tlačenkové střívko směsí a jeho konce dobře zajistěte. Vložte do většího hrnce s vodou a zatižte, aby nevyplavalo.

  • 5

    Vařte při 80 °C zhruba 1,5 hodiny, poté vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte a podávejte.

Zajímavé tipy
  • Z druhů masa můžete vybírat nejlépe z vepřové kýty, kuřecích nebo krůtích prs nebo králičího masa. Nejlépe maso shánějte u lokálních řezníků.
  • Pokud chcete šunku ochutit, přidejte do směsi bylinky jako rozmarýn nebo tymián.
  • Před podáváním nechte vychladit alespoň několik hodin, chuť se tak plně rozvine.
  • Vyzkoušejte také šunkový chlebíček nebo chřestový koláč se šunkou podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Domácí šunka bez šunkovaru? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.