Tiramisu

Časová náročnost: 20 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Kousek tiramisu ozdobený čerstvou mátou, na kulatém, bílém dezertním talíři. V pozadí je forma se zbytkem tiramisu a šálek s espressem. Ilustrační foto: stockcreations / Shutterstock.com

Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Postup přípravy

  • 1
    Žloutky vyšlehejte s mletým cukrem a lžící horké vody do pěny.
  • 2
    Poté přidejte mascarpone a ručně vyšlehejte v hladký krém.
  • 3
    Šlehačku vyšlehejte s vanilkovým cukrem.
  • 4
    Z bílků vyšlehejte sníh.
  • 5
    Ke žloutkové směsi přidejte bílky a šlehačku a lehounce vymíchejte krém.
  • 6
    Formu vyskládejte dlouhými cukrářskými piškoty a pak je přelijte vychladlým espressem smíchaným s Amarettem (lze použít i jiný alkohol, např. rum).
  • 7
    Piškoty potřete krémem a můžete zasypat kakaem.
  • 8
    Dejte další vrstvu piškotů a opět potřete zbylým krémem. Důkladně zasypte kakaem.
  • 9
    Tiramisu dejte do lednice alespoň na 12 hodin uležet. Je to potřeba, aby krém dobře ztuhl a držel tvar.

Líbil se vám recept Tiramisu? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat