Kombucha: Co je to za nápoj, proč se má pít a jak ho připravit podle jednoduchého receptu

Domácí výrobu kombuchy zvládnou i začátečníci. Máme jednoduchý recept i tipy, jak vybrat suroviny Freepik

Kombucha je přírodní, fermentovaný, lehce perlivý nápoj, který se vyrábí ze zeleného či černého čaje a má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Navíc taky skvěle chutná. Když se ho proto naučíte vyrábět doma, výrazně tím ušetříte, a ještě si jej můžete vychutnávat stále dokola. Poradíme vám, jaké suroviny zvolit a ukážeme jednoduchý návod krok za krokem, se kterým zvládne výrobu každý.

Přečtěte si také

Levná péče o pleť bez chemie: Masky ze surovin, které má doma každý
Levná péče o pleť bez chemie:  Masky ze surovin, které má doma každý

Kombucha má díky příznivé kombinaci čaje a kvasinek antioxidační i detoxikační účinky, podporuje správnou činnost zažívacího systému (je velkým zdroje prospěšných probiotik), pročišťuje, posiluje imunitu, povzbuzuje a je bohatá na řadu vitamínů (C, B1, B6 nebo B12) a minerálů.

Jaké suroviny jsou na domácí výrobu potřeba a jak je vybrat?

Kombucha

Kombucha je plochý, pevný (gumový) útvar kvasinek a mikroorganismů. Pokud vyrábíte nápoj doma úplně poprvé, můžete tuto tzv. mateční násadu získat od někoho, kdo jí má doma přebytek, nebo ji zakoupit v prodejnách se zdravou výživou či na internetu, kde se cena pohybuje kolem 100 Kč za balení. Nejčastěji narazíte na set s kombuchou i zákvasem (včetně návodu k výrobě) od Dr. Palisy, nebo na násadu od značky Stevikom.

Čaj

Pro výrobu kombuchy je důležité zvolit kvalitní sypaný čaj. Čistý, bez přidaných aromatických látek nebo esenciálních olejů. Použijte černý nebo zelený. V obchodech se podívejte například po čaji Cejlon, Darjeeling, Assam, Bancha nebo Hyson či Chun Mee.

Kombucha neboli mateční násada je gumovitý útvar kvasinek a mikroorganismů, které se nechávají kvasit v nálevu z čaje Tim-Oliver Metz / Unsplash

Voda

K výrobě vám klidně postačí i obyčejná kohoutková voda. Neměla by ale být tvrdá, proto je lepší nechat ji třeba na parapetu okna odstát.

  • Praktický tip: Přibližnou tvrdost vody si za pár korun můžete doma otestovat sami pomocí papírových páskových testerů. Za balení 5 proužků dáte na internetu kolem 69 až 99 Kč (např. od značek Vodnář, Atlas nebo z Hornbachu). Koupit je ovšem lze i po kusech (za cca 30 Kč od značky Yellow&Blue nebo od značky DeLonghi za 65 Kč).

Zákvas

Při výrobě úplně prvního nálevu použijte zakoupený zákvas (většinou bývá součástí setu pro výrobu kombuchy). Jako zákvas může posloužit i hotový, prodávaný nápoj kombucha. Při další výrobě potom můžete použít svou vlastní domácí kombuchu (pro zákvas je nejlepší tekutina zespodu kvašené nádoby). Vždy platí pravidlo, že zákvas by měl tvořit asi 10 % objemu nádoby, tzn. na 1 litr použijte 100 ml.

Cukr je základem všeho

Cukr

Cukr se do kombuchy přidává zejména jako zdroj energie pro kvasinky, které jej postupně rozkládají a vlivem vlastní činnosti uvolňují do nápoje různé prospěšné látky. Nemusíte se proto bát, že bude kombucha příliš sladká. Nejlepší je zvolit klasický bílý cukr v množství asi 80-100 g na 1 litr.

Kombucha se nechává kvasit ve skleněné nádobě přikryté plátnem minimálně jeden týden Klara Avsenik / Unsplash

Výroba kombuchy krok za krokem

Na cca 3 litry nápoje budete potřebovat:

  • 270 g cukru krystal
  • 10 g zeleného nebo černého sypaného čaje
  • mateční kulturu
  • 300 ml speciálního zákvasu (kupovaného nebo v podobě hotové kombuchy)
  • skleněnou nádobu o objemu 3 litry (zavařovací nebo lze použít např. velkou sklenici na limonády s kohoutkem)

Postup:

  1. Vodu (3 l) svařte v hrnci (nepoužívejte rychlovarnou konvici, ve které mohou být zbytky vodního kamene a jiné nečistoty) a nechte v ní vyluhovat sypaný čaj.
  2. V horkém čaji rozmíchejte cukr a přes sítko slijte do skleněné nádoby (objem min. 3 l) ke kvašení.
  3. Jakmile čaj vychladne, přilijte zákvas, zamíchejte a vložte čistou mateční kulturu (omývejte ve vlažné vodě). Mateční kultura musí vždy plavat hladší stranou nahoru.
  4. Takto připravenou nádobu se všemi surovinami zakryjte plátnem a upevněte gumičkou. Uložte na tmavé místo, kde nepřijde do styku se slunečním svitem, kouřem, výpary nebo zápachy z kuchyně apod.
  5. Nechte kvasit minimálně 7 dní při teplotě 20–25 °C (nejlepší je cca 23 °C). Čím déle necháte kombuchu kvasit, tím kyselejší bude. Ideální je slévat po 8 až 10 dnech (můžete v průběhu odlévat malé vzorky a ochutnávat, dokud vám nebude chuť zcela vyhovovat).
  6. Hotovou kombuchu slejte do uzavíratelných sklenic nebo lahví a skladujte v lednici.

Anebo si ji pohlídejte v akci

Na povrchu hotového nápoje vám bude plavat původní mateční kultura a nově vzniklé dceřiné kultury. Ty můžete využít pro výrobu další várky nápoje (jako zákvas použijete trochu vámi vyrobené kombuchy) a tímto způsobem si vyrábět osvěžující zázrak stále dokola. Vždy používejte pouze násadu, která má světlou barvu. Pokud je výrazně hnědá, může být zkažená, plesnivá nebo stará.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz