Příjemné osvěžení během letních dní: Připravte si citronádu, ledový čaj nebo melounovou aqua frescu

Dvě sklenice ledového čaje, led, máta, citron, brčka Elena Veselova / Shutterstock.com

V horkých letních dnech není nic lepšího než si dopřát osvěžující nápoj, který dokonale zpříjemní každý okamžik. V našem novém článku jsme se ponořili do světa chutných letních limonád a přinášíme vám tři neodolatelné recepty, které vás okouzlí svou svěžestí a jemnou sladkostí.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Léto je obdobím, kdy si všichni potrpíme na osvěžující nápoje, které nám pomáhají přežít horké dny. Jedním z nejpopulárnějších letních nápojů je samozřejmě domácí ovocná limonáda.

Ačkoli klasická domácí limonáda je vždy dobrá volba, dnes vám přinášíme tři recepty na zajímavé letní limonády, které vás příjemně osvěží.

1. Domácí sirup na citronádu

Připravte si:

  • 110–150 g jemného krupicového cukru
  • 6 proužků citronové kůry
  • 250 ml vody
  • 250 ml citronové šťávy
  • 1 litr ledové vody nebo sodovky na dolití

Postup přípravy:

Do středně velkého rendlíku nasypte cukr a přidejte plátky citronové kůry. Přilijte 250 ml vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte směs vařit na mírném plameni asi pět minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a tekutina nezíská konzistenci sirupu. Poté vyjměte citronovou kůru ze sirupu a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.

Jakmile je sirup dostatečně vychlazený, přilijte 150 ml čerstvé citronové šťávy, což dodá sirupu svěžest a výraznou kyselost.

Sirup nalijte do lahve nebo dózy a uchovávejte v chladničce. Při podávání si připravte sklenici s ledem a podle své preference dolijte sirup vodou nebo sodovkou. Ozdobte plátkem citronu.

Citrony pořiďte se slevou

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

2. Ledový čaj

Připravte si:

  • 1,5 l vody
  • 2 sáčky čaje / 4 polévkové lžíce sypaného čaje
  • 2 polévkové lžíce medu nebo třtinový cukr
  • 1 limetka

Postup přípravy:

Do hrníčku vložte dva sáčky oblíbeného čaje. Černý čaj zajistí výraznější chuť, zelený je ideální volbou pro lehčí a osvěžující nápoj. Můžete vyzkoušet i ovocný. Zalijte čaj vroucí vodou a nechte ho louhovat po dobu pěti až 10 minut, až získá potřebnou sílu.

Vylouhovaný čaj odeberte z hrníčku a přelijte ho do velkého džbánu s minimálním objemem 1,5 litru. Pokud máte rádi čistý nápoj, můžete čaj přecedit, aby se zbavil drobných čajových lístků.

K horkému čaji přidejte dvě lžíce medu nebo třtinového cukru podle své chuti. Med dodá čaji sladkou harmonii a zároveň přidá jemné aroma. Dobře promíchejte, aby se med nebo cukr dobře rozpustil.

Dolijte do džbánu 1,5 litru neperlivé vody, což čaji dodá osvěžující charakter. Důkladně promíchejte, aby se všechny chutě dobře propojily a vytvořily harmonický celek. Můžete také přidat kousky ovoce – například citron, broskve, jahody.

Vhoďte do džbánu několik ledových kostek, které přidají ledovou studenost a příjemné chlazení do každého doušku. Na závěr přidejte na plátky nakrájenou čerstvou limetku, která podtrhne osvěžení. Hotový ledový čaj vložte do chladničky a nechte ho získat skutečně „ledovou“ teplotu.

Dva melounové nápoje, brčka Pinkasevich / Shutterstock.com

3. Melounová aqua fresca

Připravte si:

Postup přípravy:

Vložte kousky melounu do mixéru a přidejte cukr a 750 ml studené vody. Rozmixujte meloun dohladka, dokud nezískáte jemnou konzistenci.

Nyní je čas dochucování. Přidejte jednu až dvě lžičky čerstvé citronové šťávy, které dodají nápoji osvěžující nádech. Dávkujte citronovou šťávu podle své preference – některé ovoce vyžaduje více, jiné méně.

Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Limonády nejsou jen osvěžující nápoje, ale i skvělá příležitost pro kreativitu. Můžete si hrát s různými ingrediencemi, přidávat čerstvé bylinky, ovoce, nebo dokonce zkombinovat více druhů limonád do jednoho nápoje. Možností je nespočet, tak se nebojte experimentovat.

Zdroj: Albert.cz, Drinky.cz, Kucharkaprodceru.cz