Nejlepší je vanilková zmrzlina! Ne, nejlepší je čokoládová! Ale kdepak, nejlepší jsou obě. Takový závěr se v této třaskavé otázce zdá být jako ten nejvhodnější možný kompromis. Jsou to právě tyto dvě příchutě, které v žebříčku zmrzlin vedou nejen u českých spotřebitelů, ale i všude možně ve světě. Čím to, že si zrovna vanilková a čokoládová zmrzlina drží mezi lidmi takové výsostné postavení?
Obě zmrzliny, vanilková i čokoládová, jsou příchutěmi velice univerzálními. Hodí se totiž k nejrůznějším dezertům. Vanilková zmrzlina je však o něco málo univerzálnější než čokoládová.
Pokud si koupíte kopeček vanilkové anebo čokoládové zmrzliny, málokdy vás příchuť zklame. Většinou totiž víte, do čeho jdete. A pokud vás přeci jen něco na zmrzlině zarmoutí, může to být spíše její konzistence, například příliš mnoho ledových krystalků uvnitř.
Chuť vanilkové zmrzliny je jemná a jednoduchá a na rozdíl od té čokoládové se hodí snad úplně ke každému dezertu. Pokud tedy očekáváte návštěvu, je to právě vanilková zmrzlina, se kterou jen málokoho zklamete. U čokoládové zmrzliny totiž nikdy nevíte. Na někoho může být daná chuť příliš čokoládová, respektive až moc hořká, anebo naopak moc sladká – a tedy po právu málo čokoládová.
Koupit někomu vanilkovou zmrzlinu je jako koupit ženě růži. Ta totiž nemusí být její nejoblíbenější květina, ale rozhodně s ní nic nepokazíte. S čokoládovou zmrzlinou to může být už komplikovanější. I právě proto bývá v oblíbenosti spíše věčnou dvojkou.
To alespoň vyplývá z průzkumu společnosti GfK, v období od března 2019 do února 2020 totiž zakoupilo 60 % domácností vanilkovou zmrzlinu. Druhou nejoblíbenější zmrzlinovou příchutí u nás je pak čokoládová, tu si podle magazínu RetailNews ve sledovaném období zakoupilo alespoň jednou 47 % domácností. Z průzkumu dále vyplynulo, že třetí nejoblíbenější příchutí je jahodová.
Ve Spojených státech jsou na tom s chutěmi podobně. I zde si prvenství podle Mezinárodní asociace mléčných produktů (IDFA) vydobyla vanilková příchuť a v závěsu za ní je hned zmrzlina čokoládová. Dál se však už rozcházíme. Třetí nejoblíbenější zmrzlinou podle IDFA je Cookies & Cream, čtvrté místo obsadila mátová a jahodová je až na místě osmém.
Zajímavým trendem, který sledujeme posledních pár let, je fakt, že čeští spotřebitelé jsou stále častěji ochotni si za kvalitu připlatit. V nákupních košících tak mnohdy končí tzv. prémiové zmrzliny v kelímku.
Jde o zmrzliny, které mají velmi dobré složení – obsahují tedy mléko a smetanu, nikoli rostlinný tuk, který je typický pro levnější výrobky. Mezi prémiové zmrzliny se řadí například Häagen-Dazs, Ben & Jerry's, Prima Pegas či Gelatelli z Lidlu.
Můžete si všimnout, že se mnoho lidí při nákupu před mrazicím boxem zastaví a složení zmrzliny studuje. Zárukou kvality tak nebývá cena, ale smetana a mléko ve složení namísto rostlinného tuku.
Jaká zmrzlinová příchuť vede u vás? Jste milovníkem čokoládové, vanilkové, pistáciové, citronové nebo snad šmoulové? A jak často si kupujete prémiové zmrzliny vy?