Konec otevírací doby pro seniory od 26. května

Otevírací doba pro seniory bude od 26. května zrušena Canva

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček dnes oznámil, že vláda rozhodla o konci otevírací doby pro seniory. Od úterý 26. května tak přestává platit opatření, jež mělo omezit šíření koronaviru mezi občany nad 65 let, kteří jsou nejohroženější skupinou.

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

V rámci největší vlny rozvolňování pravidel, které vyvrcholilo 25. května, kdy vláda povolila otevřít hotely, restaurace i plavecké bazény a koupaliště, se dalo čekat, že každým dnem zruší i vyhrazené hodiny pro nákupy v obchodech pro seniory. Lidé nad 65 let mohli od poloviny března nakupovat hned v několika vymezených časech. Zavádění tohoto opatření totiž provázely zmatky, kdy kabinet vyhrazenou dobu opakovaně měnil, což mátlo zákazníky i prodejce.

Jak se měnila vymezená doba pro seniory v obchodech:

  • jako první kabinet stanovil pro seniory nákupní čas mezi 10. a 12. hodinou,
  • což ale vláda následně označila za nevyhovující, a vyhradila jim dobu od 7. do 9. hodiny, 
  • i ta se nakonec ukázala jako ne zcela vhodná, a tak došlo k další změně od 8 do 10 hodin.

„S postupným rozvolňováním vládních nařízení je stále více zákazníků méně disciplinovaných ohledně dodržování doposud platných bezpečnostních opatření. Mezi ta patřila i vyhrazená doba nákupů pro seniory. Řada zákazníků totiž netušila, že toto nařízení bylo až do dnešního dne v platnosti, a domáhala se vstupu na obchod v čase, který jim nebyl vyhrazen,“‎ prozradil Kupi.cz tiskový mluvčí Tesca, pan Václav Koukolíček. 

Také tiskový mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček pro Kupi.cz potvrdil, že i v jejich řetězci od zítřejšího dne končí vymezená doba pro seniory. „Od úterý končí vyhrazené nákupní hodiny ve všech prodejnách Albert pro seniory nad 65 let od 8 do 10 hodin.“‎