10 bylinek, které by vám v kuchyni neměly chybět. Jak je vypěstovat doma a na zahrádce?

Bylinky můžete pěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně či doma v květináči tashka2000 / Canva.com

Čerstvé bylinky dodají vašim pokrmům jedinečnou chuť i aroma a s těmi sušenými se rozhodně nemohou srovnávat. Využít je můžete i do nápojů a různé druhy slouží také jako přírodní léčiva. Jejich pěstování není nic složitého a ti, kdo nemají zahrádku, nemusí věšet hlavu. Bylinky se dají pěstovat i na balkoně či parapetu.

Přečtěte si také

Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Pěstování bylinek zvládne i úplný začátečník

Pěstování bylinek opravdu není nic náročného. Dají se hojně pěstovat na zahradě, ale i na balkoně nebo přímo doma. Věnujte jim péči a ony vás odmění svou krásnou vůní, chutí a také příznivým vlivem na zdraví.

Pěstování na zahradě

Bylinkami na zahradě potěšíte nejen sebe, ale i okolní rostliny. Jejich silná vůně totiž odrazuje různé škůdce. Ideální je například pěstování levandule poblíž růží, protože odradí mšice. Česnek zase ochrání rostliny před houbovými chorobami nebo šedou plísní, která napadá třeba jahody.

Většina bylinek vyžaduje jen minimální péči a hnojení. Nejlépe rostou na dobře propustné, mírně vlhké půdě. Také je dobré zvolit danému druhu rostliny vhodné místo podle toho, kolik slunce vyžaduje.

Pěstování v květináči

Bylinky můžete pěstovat v různých květináčích či nádobách, vždy je ale třeba, aby rostlinka měla dostatek zeminy a prostoru. V kvalitních květináčích vám vytrvalé bylinky vydrží i několik let.

Bylinky v květináči vyžadují o něco větší péči než ty na zahradě Darwel / Canva.com

Tip: Na jejich pěstování můžete využít i praktické samozavlažovací květináče a truhlíky. Najdete je například na plastia.eu od 198 Kč, profikvetinace.cz od 90 Kč nebo v hobby marketech Hornbach, Obi aj.

Rostlinku sázejte do vhodné zeminy s přídavkem rašeliny. Zemina by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Bylinky je dobré pravidelně sklízet a zaštipovat, aby pěkně rostly a košatěly se.

Jaké bylinky jsou ideální pro pěstování doma i na zahradě?

Všechny níže uvedené bylinky zvládne vypěstovat i začátečník. K čemu je využijete a jak na jejich pěstování?

Petrželka

Ta by neměla chybět v žádné kuchyni. Nejčastěji se dává do polévek, k bramborám a oblíbená je také ve středomořské kuchyni například k mořským plodům.

Pěstování: Potřebuje pravidelné přihnojování a zalévání, ale nesmí se přelít. Má raději polostinné místo, kde není průvan.

Pažitka

Nejčastěji se používá na posypání chleba s máslem, brambor či míchaných vajíček. Osvěží také nejrůznější pomazánky. Její květy můžete přidat jako jedlou ozdobu do salátů či na dezerty.

Pěstování: Stejně jako petrželka potřebuje častější zalévání, přihnojování a má raději polostinná místa bez průvanu.

Pažitka díky své jemně štiplavé chuti skvěle dochutí chleba s máslem picallota / Canva.com

Majoránka a oregáno

Obě tyto bylinky mají velmi podobné využití, jen oregáno má o něco výraznější chuť. Jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně. Čaj z majoránky pomáhá při bolestech hlavy, oregano podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zažívání.

Pěstování: Rostlinky vyžadují dostatek světla a málo vlhkosti. Nemusíte je ani příliš hnojit.

Rozmarýn

Rozmarýn hojně využijete nejen v italské a francouzské kuchyni. Díky svému silnému aroma se skvěle hodí k různým dušeným pokrmům, bramborám, zelenině a různým druhům ryb.

Pěstování: Ideální je pro něj slunné místo a nepotřebuje příliš často zalévat. Hnojení stačí 2x do měsíce.

Rozmarýn se díky svému silnému aroma skvěle hodí k různým druhům ryb Canva.com

Bazalka

Královna především v italské kuchyni. Chutná skvěle v salátech, těstovinových pokrmech, na pizze, nebo třeba jako lahodné pesto.

Pěstování: Vyžaduje slunné místo a pravidelné zalévání. Bazalka nesnáší chlad a průvan, je také náročná na živiny, proto ji pravidelně přihnojujeme organickým hnojivem.

Máta

Máta se díky své osvěžující chuti skvěle hodí především do různých nápojů a také do sladkých dezertů. Oblíbený bývá mátový čaj. Má široké využití v přírodním léčitelství. Uklidňuje zažívání, posiluje nervovou soustavu, pomáhá při bolesti zubů a při nachlazení.

Pěstování: Máta roste rychle jako plevel, potřebuje tedy kolem sebe hodně místa. V případě pěstování v květináči je potřeba mít pro ni vyhrazený samostatný květináč, protože by jiné rostlinky pravděpodobně zahubila. Raději má stinná místa.

Mátu využijete nejen v kuchyni, ale také v přírodním léčitelství Deyan Georgiev / Canva.com

Meduňka

Je oblíbená především díky krásné citronové vůni. Využívá se do různých osvěžujících nápojů, dezertů a léčivých čajů. Pomáhá při léčbě oparů, nachlazení, chřipky a nespavosti.

Pěstování: Je to velmi nenáročná bylinka. Umístěte ji na polostinné místo, pravidelně přihnojujte a brzy se vám bohatě odmění.

Levandule

Levandule si skvěle rozumí s kuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry a také sladkými dezerty. Výborná je do dresinků, marinád i do bylinkového másla.

Pěstování: Levandule potřebuje hodně místa, aby se mohla rozrůstat, tudíž ji na zahrádce nesázejte blízko jiných rostlin a v případě pěstování v květináči volte větší velikost.

Levandule vás potěší nejen svou chutí a vůni, ale navíc na zahradě bude odrazovat mšice rdonar / Canva.com

Medvědí česnek

Medvědí česnek má v kuchyni opravdu široké využití. Dát ho můžete prakticky do všech pokrmů, kam byste dali klasický česnek. Připravit z něj můžete pesto, salát, hodí se na brambory nebo třeba na chleba s máslem.

Pěstování: Medvědí česnek potřebuje ke svému růstu stinné místo. Na zahradě ho sázejte blízko stromů či keřů. Rostlinku pravidelně zalévejte.

Kde bylinky koupíte?

Většinu běžných bylinek předpěstovaných v květináči zakoupíte v hobby marketech, jako jsou Hornbach, Obi, Baumax, Bauhaus a další. Často je najdete také v supermarketech nebo na trzích.

Bylinky si můžete rovněž předpěstovat ze semínek. Obecně se většina lépe pěstuje z předpěstované sadby, ale i přímý výsev do květináče se vám může skvěle vydařit. Pro výsev se hodí dobře prokypřený záhon, květináč či truhlík na slunném a závětrném místě.