Využijte své zásoby! Rýže 6x jinak naslano i nasladko

Výhodou pokrmů z rýže je, že skvěle chutnají, nejsou nijak náročné a nezaberou příliš času wachira / Canva.com

Potřebujete se zbavit svých zásob rýže nebo hledáte inspiraci na nové recepty, abyste nevařili pořád dokola to samé? Velkou výhodou rýžových pokrmů je, že vám nezaberou příliš času ani námahy. Poradíme vám několik chutných receptů, se kterými si přijdou na své i milovníci sladkého.

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Pokrmy z rýže jsou chutné, vydatné a rychle hotové. Pro ještě rychlejší a pohodlnější přípravu můžete v mnoha případech receptů používat rýžovar. Pokud tedy vaříte rýži často, jistě se v kuchyni stane vaším věrným pomocníkem.

Rýžovar vybírejte především podle obvykle připravovaného množství vařené rýže. Pro větší rodinu se hodí hrnce s větším objemem, pár či jednotlivec využije ty menší. Je to skvělá pomůcka, která vám usnadní vaření, ale nezruinuje vás.

Například rýžovar SENCOR SRM 0600WH stojí v Datartu 369 Kč a na Alza.cz 399 Kč. Mall má nyní v akci rýžovar ECG RZ 11 za 499 Kč místo původních 599 Kč. Pokud chcete vyšší kvalitu, můžete sáhnout po rýžovaru Tefal Classic RK102811 dostupném například na Datart.cz za 1 099 Kč místo původních 1 799 Kč.

A teď už hurá do vaření!

Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou

Pokud máte rádi červenou řepu, tohle rizoto si rozhodně zamilujete! Červená řepa je navíc přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto by ve vašem jídelníčku neměla chybět.

Na 4 porce rizota s červenou řepou budete potřebovat:

  • 320 g rýže Carnaroli nebo Arborio
  • 400 g červené řepy v celku
  • 150 g gorgonzoly
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 šalotku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru, horkého
  • 70 g másla
  • 70 g parmazánu, čerstvě nastrouhaného
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejprve si svařte červené víno na ⅔ objemu, poté přidejte lžičku medu, lžíci balzamikového octa, chvilku povařte a dejte stranou.
  2. Červenou řepu spolu s jedním stroužkem česneku zabalte do alobalu a dejte na cca 45 min péct do předehřáté trouby na 170 stupňů doměkka. Poté ji oloupejte, rozmixujte s trochou vývaru a přeceďte přes síto, aby vzniklo hladké pyré.
  3. Šalotku a stroužek česneku nakrájejte nadrobno, krátce osmahněte na olivovém oleji, přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Poté přidejte zredukované víno, pyré a vařte na mírném plameni, dokud se víno neodvaří. Následně zalijte trochou vývaru a dle potřeby ho přidávejte, dokud se rýže neuvaří.
  4. Hrnec odstavte a vmíchejte k rýži máslo, parmazán, osolte a opepřete. Hotové rizoto podávejte posypané kousky gorgonzoly.
Rizoto z červené řepy nejen skvěle chutná, ale navíc je díky řepě zdravé pro vaše tělo Ihor Smishko / Canva.com

Cizrnové kari

Rýže na kari s cizrnou je ideální volbou pro všechny vegetariány a milovníky cizrny.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 60 g červené cibule
  • 640 g sterilizované cizrny
  • 200 g rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 ml vody
  • 240 g rýže basmati natural
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté garam masaly
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mletého kari koření
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • sůl

Postup:

  1. Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství osolené vody cca 35–40 min.
  2. Cibuli spolu s česnekem nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji. Přidejte garam masalu, kurkumu, kari koření, římský kmín, směs promíchejte a přidejte slitou cizrnu. Několik minut restujte, přidejte nakrájená rajčata a promíchejte.
  3. Potom zalijte kokosovým mlékem, přidejte vodu, osolte a vařte 45 min do zredukování omáčky.
  4. Cizrnové kari podávejte s rýži a ozdobte čerstvým koriandrem.
Cizrnové kari si zamilují nejen vegetariáni Zbarovskiy96 / Canva.com

Rýžový salát z černé rýže s fetou

Zkuste jednou místo klasického zeleninového salátu tento z černé rýže. Skvěle chutná a navíc je přirozeně bezlepková, takže se při správné úpravě a kombinaci hodí i pro celiaky.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 180 g černé rýže
  • 200 g žluté papriky
  • 200 g červené papriky
  • 200 g okurky
  • 300 g avokáda
  • 125 g baby špenátu
  • 100 g sýru feta
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • slunečnicová semínka – dle potřeby
  • rukolu a granátové jablko na ozdobení
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství osolené vody cca 35–40 min.
  2. Mezitím si nakrájejte zeleninu na kousky a na pánvi orestujte slunečnicová semínka. Mírně vychladlou rýži smíchejte se zeleninou, slunečnicovými semínky, ochuťte sójovou omáčkou, šťávou z citronu a pepřem.
  3. Salát podávejte posypaný sýrem feta, semínky z granátového jablka a rukolou. 
Tento rychlý salát vás zasytí a také uspokojí chuťové pohárky OlegaLepeshkina / Canva.com

Houbové rizoto s parmazánem

Máte rádi houby? A co takhle italské rizoto s houbami? Použít můžete houby čerstvé, nebo sáhnout do zásob po sušených. Tuhle krémovou lahůdku připravíte za pár minut.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g rýže na rizoto (typ Arborio, Roma, Maratelli nebo Carnaroli)
  • 400 g čerstvých hub (očištěných a nakrájených na malé kousky) nebo 50 g sušených hub (předem namočených)
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 l masového vývaru
  • 70 g nastrouhaného parmazánu

Postup:

  1. Houby osmahněte na oleji, osolte a 15 minut poduste. Připravte si také vývar – měl by být horký, pokud jej tedy nepřipravujete čerstvý, ohřejte jej.
  2. V hrnci osmahněte nadrobno nasekanou cibulku a česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Přidejte víno a nechte odpařit. Následně zalijte trochou vývaru a dle potřeby ho přidávejte, dokud se rýže neuvaří.
  3. V momentě, kdy je rýže hotová, přidejte houby. Pak odstavte a přimíchejte máslo a sýr. Na závěr dochuťte solí, případně pepřem a ozdobte parmazánem.
Tradiční italské houbové rizoto připravíte za pár minut a potěšíte s ním celou rodinu Lisovskaya / Canva.com

Mléčná rýže s čerstvým ovocem

Také pro milovníky sladkého tu máme také recept! Mléčnou rýži si můžete dát jako hlavní chod nebo rychlou svačinku či dezert.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g rýže (nejlépe Casmati, Carnaroli či Vialone Nano)
  • 1 litr polotučného mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru (nebo medu)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 500 g čerstvého ovoce (borůvky, jahody, třešně, meruňky, banán aj.)

Postup:

  1. Do hrnce dejte rýži, přilijte mléko, moučkový cukr, skořici a vše pomalu vařte, dokud se rýže neuvaří. Dle potřeby můžete přilít ještě mléko, aby měla rýže konzistenci husté kaše.
  2. Rýži servírujte s kousky čerstvého ovoce a případně kapkou javorového sirupu.
Mléčná rýže se stane vaší oblíbenou a rychlou snídaní Irina / Canva.com

Rýžové lívanečky

Zbyla vám uvařená rýže a nevíte, co s ní? Vyzkoušejte rýžové lívanečky.

Budete potřebovat:

  • 1 sáček uvařené rýže (můžete použít i mléčnou rýži)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • mletou skořici
  • 30 dkg špaldové (nebo hladké) mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • půl lžičky kypřicího prášku

Postup:

  1. Vejce našlehejte s cukrem, přidejte skořici, mléko, mouku, prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte uvařenou rýži. Mělo by vzniknout hustší těsto.
  2. Lívanečky smažte na lehce vymazané pánvi a podávejte se zakysanou smetanou a ovocem či džemem.