Třetina Čechů nakupuje bez lepku, laktózy a cukru

Více než desetina Čechů nakupuje bezlepkovou mouku a pečivo Unsplash

Obliba bezlepkových a bezlaktózových potravin v ČR stále stoupá. V posledních letech přibývá také lidí, kteří preferují low carb, a nakupují tedy výrobky se sníženým obsahem cukru. Podle aktuálních průzkumů u nás celkově kupuje výrobky speciální výživy 35 % spotřebitelů. Důvody jsou různé, nejčastěji alergie a jiné zdravotní obtíže. Někteří Češi ale tento typ stravy volí, i když žádné problémy nemají. Je to pro ně součást zdravého životního stylu.

Přečtěte si také

Internetoví podvodníci oprášili starou fintu: Lákají na boty a oblečení od Adidas přes WhatsApp
Internetoví podvodníci oprášili starou fintu: Lákají na boty a oblečení od Adidas přes WhatsApp

Cena ani značka při výběru nehrají hlavní roli, přednost má kvalita. U mladších ročníků mezi 15 až 34 lety rozhoduje chuť potravin, pro lidi starší 45 let je pak nejdůležitější předchozí zkušenost. Nejčastějším místem nákupu jsou obchodní řetězce s potravinami.

Přes 10 % dotázaných kupuje pro sebe nebo pro své blízké výrobky pro bezlepkovou dietu a ještě o několik procent víc je to u bezlaktózových produktů. Alternativy se sníženým obsahem cukru volí dokonce čtvrtina z nás, velký podíl na tom mají diabetici.

Pokud jde o konkrétní výrobky, nejvíc jde na odbyt bezlepková mouka, ale také pečivo a těstoviny. Alternativy se sníženým obsahem cukru hledáme hlavně u nápojů, sladkostí a müsli. Z bezlaktózových produktů vede jednoznačně mléko, kupujeme ho častěji než bezlaktózové jogurty a bezmála dvakrát tolik než jogurtové nápoje bez laktózy. Stále roste i obliba rostlinného mléka, které navíc mohou konzumovat vegani. Minulý rok ho Češi nakoupili za 314 milionů Kč, což je o 17 % víc než v roce 2018.

Někteří dávají přednost bezlaktózovému mléku, jiní rostlinným variantám Unsplash

Lepku se ze zdravotních důvodů vyhýbá 77 % respondentů, v případě cukru je to 66 % oslovených a u laktózy 61 %. Všechny kousky pečiva nebo mléčné výrobky ale nejsou stejné. Pokud nemáte intoleranci na lepek nebo jiné zdravotní omezení, poctivě upečený rohlík vám určitě jednou za čas neublíží a celozrnný chléb vám dokonce prospěje. Podobné je to i s kravským mlékem.

Müsli patří k potravinám, u kterých nejčastěji hledáme varianty se sníženým obsahem cukru Unsplash

„Pro lidi bez celiakie neexistuje důkaz na podporu tvrzení, že přísná bezlepková dieta prospívá jejich zdraví. Je dokonce možné, že pravdou je pravý opak a že vyhýbání se i dietní celozrnné stravě může být škodlivé, protože to má za následek nízký příjem vlákniny,“ říká gastroenteroložka Suzanne Mahady z australské Monash University.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!