Grilovací sezóna odstartovala! Upečte si domácí bulky k hamburgerům

Upečené domácí bulky Anna Jančevová

Češi milují hamburgery, o tom není pochyb. Plátek vypečeného mletého masa v křupavé housce si můžete připravit i teď doma, nemusíte čekat, až vaše oblíbená restaurace znovu otevře. Recept na domácí burger není složitý. Pokud si ale chcete vychutnat opravdu dokonalý kousek, upečte si domácí housky a pro jednou zapomeňte na ty kupované.

Přečtěte si také

Konec cigaretových nedopalků odhozených na zemi. Obce dostanou od výrobců miliony na jejich úklid
Konec cigaretových nedopalků odhozených na zemi. Obce dostanou od výrobců miliony na jejich úklid

Hamburgerové bulky – recept

Tyto domácí housky na hamburger chutnají jako něco mezi obyčejnými houskami a sladkými brioškami. Jsou jemné, nadýchané a vláčné, klidně si je tedy můžete dát i s máslem a marmeládou k snídani. A přebytek klidně zamrazte. Recept vystačí na 8 až 10 housek. Na středně velkou housku stačí 90 až 100 gramů těsta.

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 40 g rozpuštěného másla nebo domácího ghí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžičku soli

Na kvásek:

  • 25 g droždí v kostce
  • 30 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • špetku hladké mouky
Zadělejte kvásek a přidejte ho do těsta Anna Jančevová

Postup

Recept není složitý, ale je potřeba si na něj vyhradit zhruba 90 až 120 minut. Kynuté těsto potřebuje svůj čas.

Zadělání kvásku:

Nejprve si zadělejte kvásek. Do hrníčku nalijte 30 ml vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a špetku mouky. Rozdrobte droždí, krátce promíchejte a nechte alespoň 10 minut pracovat na teplém, nikoliv horkém místě (trouba na 30 stupňů, kamna, topení).

Zadělání těsta:

Do mísy, ve které budete zadělávat těsto, prosejte mouku. V ní udělejte důlek a do něj nalijte kvásek. Do mísy pak přidejte teplou vodu, mléko, máslo, vejce, cukr i sůl.

Zpracujte těsto, ručně nebo pomocí hnětacího háku. Těsto musí být hladké a nesmí se příliš lepit na stěny mísy. Pokud je potřeba, přidejte ještě lžíci mouky. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout na teplém místě.

Nakynuté housky před pečením pomašlujte Anna Jančevová

Zpracování bulek:

Po 60 minutách přesuňte gumovou stěrkou těsto na pomoučený vál a rozdělte jej na 8 až 10 stejně velkých kousků. Z každého vykoulejte bulku a položte ji na plech s pečicím papírem. Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím si troubu rozehřejte na 185 stupňů.

Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem (bulky pak budou tmavé) nebo jen bílkem (budou světlé). Posypejte je mákem, sezamem nebo lnem a dejte péct na 15 až 20 minut na 185 stupňů.

Zápara:

Po upečení zvlhčete bulky tzv. záparou. Horký plech zakryjte mokrou, dobře vyždímanou utěrkou a nechte 10 minut zapařit. Bulky budou dokonale měkké.

Jak na hamburgery

Na klasické domácí bulky si pomelte hovězí maso, přidejte sůl a pepř a vytvarujte hamburgery. Grilujte je venku na ohni nebo doma na grilovací pánvi. A pokud si nestíháte připravit domácí burgery, sáhněte po jedné z alternativ, kterou jsou například už připravené mražené polotovary. Balení o 500 g koupíte kolem 100 Kč.