Na pečivu koronavir nepřežije. Stát si nechal vypracovat laboratorní testy

Stát provedl testy na nový typ koronaviru u pečiva Pixabay.com

Na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo otestováno pečivo na nový typ koronoviru. Virus v něm při testování nenašli. Ministerstvo zemědělství dlouhodobě tvrdí, že se koronavir potravinami nešíří. Tímto testováním svá slova potvrdilo. Experiment proběhl na raženkách, tukových rohlících, chlebu a rohlících se sýrem. Současně fungují opatření, která supermarkety v dobách koronoviru zavedla.

Přečtěte si také

Pažitka v kuchyni: 4 tipy, jak ji chutně zpracovat
Pažitka v kuchyni: 4 tipy, jak ji chutně zpracovat

Pažitka v kuchyni: 4 tipy, jak ji chutně zpracovat

Laboratoř v Jihlavě otestovala pečivo na základě žádosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Testování proběhlo experimentálně, protože se nejednalo o úředně odebrané vzorky. „Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj jihlavská laboratoř provedla experiment s testem na koronavir zejména na běžném pečivu. Laboratoř testovala tukové rohlíky, chleba, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem.

Předchozí zkušenosti s epidemií SARS a MERS, které způsobily jiné koronaviry, potvrzují, že se virus nepřenáší pomocí potravin. „Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd. mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu,“ dodal mluvčí ministerstva.

Přítomnost koronaviru v pečivu nebyla prokázána Canva

Přísné hygienické standardy 

Nejen Potravinářská komora ČR, ale i výrobci hovoří o dodržování přísných hygienických standardů. Například pekárna La Lorraine Bakery, která vyrábí kaiserky, nebalené bagety nebo donuty, uvedla, že zavedla přísnější opatření, která se musí dodržovat při výrobě. „Důležitá informace pro spotřebitele je, že se naše pečivo dopéká na prodejnách našich odběratelů při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační. Všechny výrobky rozesíláme prodejnám zabalené,“ uvedl detaily generální ředitel společnosti Miroslav Bulín.

Většina supermarketů zavedla v době pandemie spoustu nových opatření. Limitoval je však trh, na kterém je nedostatek ochranných prostředků. Zaměstnanci supermarketů musejí kvůli šíření nového koronaviru pravidelně dezinfikovat prodejny a zákazníci musí dodržovat bezpečné odstupy u pokladen. Ty by měly být dva metry. Značení bezpečných vzdáleností museli zaměstnanci potravinářských řetězců umístit na většině prodejen. Aby byli ochráněni i samotní zaměstnanci na pokladnách, instalovali obchodníci ochranná plexiskla. Současně je povinně nařízena v každému obchodě povinnost nabízet jednorázové rukavice nebo sáčky u vstupu. Spousta obchodů nabízí svým zákazníkům i dezinfekci na ruce. Od 8. do 10. hodiny ranní mohou navíc do větších obchodů pouze občané starší 65 let.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!