Sezóna špekáčků je tu: Jak poznat ty opravdu kvalitní? Recept na domácí utopence

Udělejte si doma pořádnou zásobu utopenců! Podle čeho vybrat kvalitní špekáčky? ivabalk / Pixabay.com

Kyselí utopenci s cibulí patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. O své oblíbené utopence ale nemusíte přijít ani v době, kdy jsou hospody a restaurace zavřené. Stačí si je připravit podle našeho receptu doma a už za pár dní si můžete pochutnávat. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Čeští obchodníci už nepotřebují platební terminály. Stačí jim mobil. Jako prvním ve střední Evropě
Čeští obchodníci už nepotřebují platební terminály. Stačí jim mobil. Jako prvním ve střední Evropě

Základem je kvalitní špekáček. Podle čeho v obchodě vybírat?

Využijte toho, že si můžete připravit utopence vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí. Především se vyhněte všem náhražkám, např. masným výrobkům označovaným jako „vuřty nebo buřty“, které většinou obsahují zanedbatelný podíl masa, naopak v nich může být strojově oddělené maso neboli separát, drůbeží kůže a další.

Pravé špekáčky totiž musí ze zákona obsahovat:

  • minimálně 40 % masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího)
  • mohou mít maximálně 45 % tuku
  • nesmí v nich být již zmíněný separát

V obchodě proto nezapomeňte vždy zkontrolovat etiketu a vybírejte špekáčky s co největším obsahem masa. 

Pravé špekáčky musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku misskursovie2013 / Pixabay.com

Lák musí mít výraznou chuť. Octa a koření se nebojte!

Hned po kvalitních špekáčcích je důležité připravit si ten správný lák. Jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Typicky se připravuje z vody, octa a koření, přičemž voda a ocet by měly být v poměru 3 : 2. Pokud chcete mít utopence ještě o kapku výraznější, můžete je před naložením na pár místech propíchat vidličkou, aby více nasákly chuť láku.

Recept na domácí utopence s cibulí a feferonkami

Na sklenici (cca 3 l) utopenců budete potřebovat:

  • 1 kg špekáčků (tj. asi 10–12 ks, záleží na velikosti)
  • 500 g cibule
  • feferony nebo kozí rohy
  • hořčici
  • mletou papriku

Na lák:

  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 5–8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10–15 kuliček pepře

Tip: Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření podle chuti. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.

Utopenci s cibulí patří mezi klasické české lahůdky, které se skvěle hodí k vychlazenému pivu ivabalk / Pixabay.com

Postup:

  1. Nejprve si připravte lák. Vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu. Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat. Nechte asi 5 minut probublat a poté odstavte z plamene.
  2. Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule. Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
  3. Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
  4. Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit nebo ponechat). Nechte úplně vychladnout a poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za 7 dní.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz