Kyselí utopenci s cibulí patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. O své oblíbené utopence ale nemusíte přijít ani v době, kdy jsou hospody a restaurace zavřené. Stačí si je připravit podle našeho receptu doma a už za pár dní si můžete pochutnávat. Jak na to, se dozvíte v našem článku.
Základem je kvalitní špekáček. Podle čeho v obchodě vybírat?
Využijte toho, že si můžete připravit utopence vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí. Především se vyhněte všem náhražkám, např. masným výrobkům označovaným jako „vuřty nebo buřty“, které většinou obsahují zanedbatelný podíl masa, naopak v nich může být strojově oddělené maso neboli separát, drůbeží kůže a další.
Pravé špekáčky totiž musí ze zákona obsahovat:
- minimálně 40 % masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího)
- mohou mít maximálně 45 % tuku
- nesmí v nich být již zmíněný separát
V obchodě proto nezapomeňte vždy zkontrolovat etiketu a vybírejte špekáčky s co největším obsahem masa.
misskursovie2013 / Pixabay.com
Lák musí mít výraznou chuť. Octa a koření se nebojte!
Hned po kvalitních špekáčcích je důležité připravit si ten správný lák. Jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Typicky se připravuje z vody, octa a koření, přičemž voda a ocet by měly být v poměru 3 : 2. Pokud chcete mít utopence ještě o kapku výraznější, můžete je před naložením na pár místech propíchat vidličkou, aby více nasákly chuť láku.
Recept na domácí utopence s cibulí a feferonkami
Na sklenici (cca 3 l) utopenců budete potřebovat:
- 1 kg špekáčků (tj. asi 10–12 ks, záleží na velikosti)
- 500 g cibule
- feferony nebo kozí rohy
- hořčici
- mletou papriku
Na lák:
- 750 ml vody
- 500 ml octa
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci cukru
- 5–8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 10–15 kuliček pepře
Tip: Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření podle chuti. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.
ivabalk / Pixabay.com
Postup:
- Nejprve si připravte lák. Vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu. Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat. Nechte asi 5 minut probublat a poté odstavte z plamene.
- Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule. Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
- Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
- Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit nebo ponechat). Nechte úplně vychladnout a poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za 7 dní.