Sezóna špekáčků je tu: Jak poznat ty opravdu kvalitní? Recept na domácí utopence

Udělejte si doma pořádnou zásobu utopenců! Podle čeho vybrat kvalitní špekáčky? ivabalk / Pixabay.com

Kyselí utopenci s cibulí patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. O své oblíbené utopence ale nemusíte přijít ani v době, kdy jsou hospody a restaurace zavřené. Stačí si je připravit podle našeho receptu doma a už za pár dní si můžete pochutnávat. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Houpačky na zahradě jsou skvělé pro děti i dospělé. Jaké jsou trendy pro letošní rok?
Houpačky na zahradě jsou skvělé pro děti i dospělé. Jaké jsou trendy pro letošní rok?

Základem je kvalitní špekáček. Podle čeho v obchodě vybírat?

Využijte toho, že si můžete připravit utopence vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí. Především se vyhněte všem náhražkám, např. masným výrobkům označovaným jako „vuřty nebo buřty“, které většinou obsahují zanedbatelný podíl masa, naopak v nich může být strojově oddělené maso neboli separát, drůbeží kůže a další.

Pravé špekáčky totiž musí ze zákona obsahovat:

  • minimálně 40 % masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího)
  • mohou mít maximálně 45 % tuku
  • nesmí v nich být již zmíněný separát

V obchodě proto nezapomeňte vždy zkontrolovat etiketu a vybírejte špekáčky s co největším obsahem masa. 

Pravé špekáčky musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku misskursovie2013 / Pixabay.com

Lák musí mít výraznou chuť. Octa a koření se nebojte!

Hned po kvalitních špekáčcích je důležité připravit si ten správný lák. Jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Typicky se připravuje z vody, octa a koření, přičemž voda a ocet by měly být v poměru 3 : 2. Pokud chcete mít utopence ještě o kapku výraznější, můžete je před naložením na pár místech propíchat vidličkou, aby více nasákly chuť láku.

Recept na domácí utopence s cibulí a feferonkami

Na sklenici (cca 3 l) utopenců budete potřebovat:

  • 1 kg špekáčků (tj. asi 10–12 ks, záleží na velikosti)
  • 500 g cibule
  • feferony nebo kozí rohy
  • hořčici
  • mletou papriku

Na lák:

  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 5–8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10–15 kuliček pepře

Tip: Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření podle chuti. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.

Utopenci s cibulí patří mezi klasické české lahůdky, které se skvěle hodí k vychlazenému pivu ivabalk / Pixabay.com

Postup:

  1. Nejprve si připravte lák. Vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu. Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat. Nechte asi 5 minut probublat a poté odstavte z plamene.
  2. Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule. Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
  3. Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
  4. Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit nebo ponechat). Nechte úplně vychladnout a poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za 7 dní.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!