Ovoce a zelenina patří vedle pečiva k dalším rizikovým potravinám, které se většinou prodávají nebalené. Na cestě do supermarketu i přímo tam se dostane na spoustu potenciálně kontaminovaných míst a do rukou mnoha lidí. Jak se tedy chránit před možnou nákazou virem SARS-CoV-2? Odborníci doporučují řídit se několika jednoduchými radami.
Běžně stačí omývat ovoce a zeleninu jen čistou vodou, ale v době koronavirové pandemie raději přidejte i trochu mýdla. Nezapomeňte ani na dostatečnou teplotu vody.
„Musíme počítat s tím, že každý povrch je potenciálně kontaminovaný, a to platí i pro ovoce a zeleninu ze supermarketu. Riziko přenosu viru není tak vysoké jako při kontaktu s nakaženou osobou, ale vždy tu nějaké je,“ říká virolog a docent z univerzity v Sydney Timothy Newsome.
Neměli bychom tedy určitě spoléhat na to, že všichni budou při manipulaci s ovocem a zeleninou nosit ochranné rukavice a ani na to, že se viry stoprocentně ztratí převařením. I když zeleninu tepelně upravujeme nebo zamrazujeme, je potřeba ji nejdřív pečlivě omýt.
Zahraniční epidemiologové a virologové včetně Newsoma se shodují, že k odstranění potenciálních virů stačí teplá voda s mýdlem. Někteří čeští specialisté pak doporučují omývat ovoce a zeleninu roztokem kyseliny citrónové nebo octovým roztokem.