Jak poznat opravdu kvalitní javorový sirup?

Ochutnejte javorový sirup

Máte chuť na lívance, vafle či palačinky a přemýšlíte nad tím, jak si je vychutnat na maximum? Zkuste je v kombinaci s javorovým sirupem. Než se však vydáte na nákup, vyplatí se vědět, jak poznat ten opravdu kvalitní. Jedině tak totiž okusíte jeho pravou podmanivou chuť.

Přečtěte si také

8 potravin, které můžete jíst s klidem prošlé i rok po expiraci
8 potravin, které můžete jíst s klidem prošlé i rok po expiraci

Výroba není jednoduchá

Javorový sirup patří jednoznačně mezi dražší položky na nákupním seznamu, a to i ve srovnání s jinými sirupy a BIO medem. Vysvětlení je jednoduché. Ty nejlepší kousky k nám do České republiky totiž putují až z Kanady, odkud toto čistě přírodní sladidlo pochází. Druhým důvodem je fakt, že jeho výroba není vůbec jednoduchá. Sirup se získává z mízy javoru cukrového. Kůra stromu se navrtá a tekutina začne pomalu vytékat do hadiček. Míza se následně zahušťuje a výsledkem je hustý sirup s vysokým obsahem sacharidů. Pro vznik jednoho litru kvalitního javorového sirupu, je třeba 40 až 50 litrů mízy. Takové množství jeden strom zvládne „vypustit“ během celé sezóny.

Proč zařadit javorový sirup do jídelníčku?

Pokud vám jako dostatečný důvod nestačí jeho originální chuť, která dokáže oživit nejen sladké, ale dokonce i slané snídaně, mohl by vás přesvědčit nízký glykemický index této potraviny. To znamená, že jeho konzumace nezpůsobí prudký nárůst a následně svižný pokles glukózy v krvi. Po takové svačince se tak nebudete po chvilce cítit unavení a hladoví, přestože má dvakrát větší sladivost než bílý cukr. V javorovém sirupu najdete mnohé minerální látky, za všechny jmenujme zinek, železo či hořčík. Kromě toho obsahuje vitamíny, aminokyseliny a organické kyseliny. Javorový sirup je sice obecně považován za jedno ze zdravějších sladidel, ale i tak by se to s jeho konzumací nemělo přehánět.

Skvěle se hodí na vafle

Kvalitní sirup byste měli poznat Určitě vás nijak nepřekvapí informace, že i javorové sirupy se od sebe liší kvalitou. Označení kvality javorového sirupu na našem trhu bohužel nemusí být umístěno na obalu. Z tohoto důvodu se vyplatí vsadit na kanadské produkty, na kterých je kvalita sirupu vždy uvedena. Zakoupením originálu se navíc vyhnete riziku , že sirup někdo před uvedením na evropský trh naředil cukrem či kukuřičným sirupem. Jak tedy poznat kvalitu? V první řadě by na obalu mělo být uvedeno, že se jedná o 100% čistý javorový sirup, případně maple sirup. Napovědět může i vyšší cena. V rámci kvality ale i tak narazíte hned na několik kategorií. Nejvyšší kvalitu má Golden Maple Syrup with a Delicate Taste s jemnou chutí a prostupností alespoň 75 %. Tento sirup je na pohled zlatavý. Na druhém místě je Amber Maple Syrup with a Rich Taste s prostupností od 50 do 74,5 %. Hledáte-li výraznou chuť a tmavou barvu, zkuste Dark Maple Syrup with Robust Taste s prostupností 25 až 49,9 %. Na pečení a vaření se pak hodí kategorie Very Dark Maple Syrup with a Strong Taste. Propustnost sice není vyšší než 25 %, ale jeho chuť je opravdu hodně výrazná . Mezi kvalitní kousky na našem trhu patří například javorový sirup bio Nature's Promise nebo javorový sirup od značky Alnatura. Na lívance i slaninu Nyní už víte, jak poznat kvalitní javorový sirup, a teď vás čeká ta nejpříjemnější část - vyzkoušet ho ve své kuchyni. Nejlépe chutná v kombinaci s kyselejším ovocem, nadýchanými lívanci, vaflemi, a dokonce i s  čerstvým chlebem a křupavou slaninou . Uplatnění však najde i při pečení masa a během přípravy různých marinád. Javorový sirup zkrátka a dobře dokáže osladit život na celou řadu způsobů.