Dračí ovoce neboli pitahaya připomíná dračí kůži a jen málokdo ví, jak jej správně jíst

Pitahaya. Foto: Anna Jančevová

Pitahaya neboli dračí ovoce patří mezi tropické plody, které vynikají svým neotřelým vzhledem. Prozradíme vám, kolik má pitahaya druhů, čemu je podobná její chuť, za kolik ji v Česku seženete i s čím si ji nejlépe vychutnáte.

Přečtěte si také

Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni
Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni

Kde se vzalo dračí ovoce?

Název dračí ovoce (dragon fruit) získala pitahaya podle slupky, která se podobá dračí kůži. Jedná se o plod rostliny rodu Hylocereus z čeledi kaktusovitých, která ke svému růstu potřebuje velké množství slunce a vláhy. Pitahaya je tropické ovoce, které se nejčastěji pěstuje v asijských a středoamerických či jihoamerických zemích. 

Léčivé benefity

Dračí ovoce obsahuje velké množství vitamínů, mezi které patří vitamíny B, C, E, antioxidanty, železo, vápník a vláknina. 

Jak se pitahaya konzumuje?

Vzhledem připomíná pitahaya malý plamínek. Dužnina je chráněná nepříliš tvrdou slupkou, která se nekonzumuje. Pitahayu nejsnadněji zbavíme slupky tak, že plod překrojíme napůl a dužninu vydlabeme lžící.

Dužnina má neutrální chuť, podobnou melounu či kiwi. Pitahaya nejlépe vynikne v ovocném salátu s ananasem, banány a zeleným kiwi. Nejlépe si ji vychutnáme s čerstvou limetkovou šťávou.

Tip na nákup:

V obchodech si vyberete zralý plod snadno, když sáhnete po ovoci se zářivě růžovou nebo červenou barvu. Podobně jako kiwi nebo broskev chutná pitahaya nejlépe, když je zralá! Lehce na slupku zatlačte. Pokud je mírně poddajná, je ovoce zralé. Pokud je příliš měkká, je přezrálé, to také nekupujte. Je-li slupka naopak velmi tvrdá, nechte pitahayu několik dní dozrát při pokojové teplotě. Rozhodně se vyhněte ovoci, které má na slupce tmavé skvrny nebo je otlučené, oschlé, případně jsou jeho bodliny suché a olámané.

Pitahaya červená má bílou dužninu

Pitahaya má několik druhů, které poznáme podle různě barevné slupky i dužniny.

1) Pitahaya červená s bílou dužninou

Pitahaya červená s bílou dužninou (Pitahaya blanca) patří mezi nejznámější a nejdostupnější druh dračího ovoce. Chuť dužniny není příliš výrazná, ale výborně se hodí na zdobení teplé i studené kuchyně pro svůj nádherný barevný kontrast. 

Tip na nákup:

Dračí ovoce seženeme od 60 do 100 Kč za 1 kus. Dost ušetříme, pokud se po něm poohlédneme v akci. 

Pitahaya žlutá má výraznější chuť, podobnou kiwi či angreštu

2) Pitahaya žlutá s bílou dužninou

Tato pitahaya má žlutou slupku a bílou dužninu (Pitahaya amarilla). Její chuť je ale výraznější, podobná kiwi či angreštu. 

Tip na nákup:

Po žlutém dračím ovoci se můžeme poohlédnout na asijských tržnicích, kam se ovoce pravidelně letecky zaváží. V Praze je to tržnice Sapa, v Brně Vinamo. 

Pitahaya s červenou dužninou

3) Pitahaya červená s červenou dužninou

Posledním známým druhem je červená pitahaya s červenou dužninou (Pitahaya roja). Chuťově je nejvíce podobná melounu či kiwi. Její dužnina silně barví, proto je dobré si při manipulaci s ní vzít rukavice. 

Tip na nákup:

V obchodě seženete také sušenou pitahayu. Tu si můžete přidat do ranní ovesné kaše nebo s ní ozdobit moderní smoothie bowl. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz