Bez cukru: Cukr free móda, nebo skutečně prospěšná věc?

Kdo by si rád nezamlsal? Jenže cukr nám ne vždy prospívá Jill Wellington / Pixabay.com

Low-carb stravování, cukr free, keto dieta. Prostě život bez cukru. Je to normální, a nebo se jedná o další módní vlnu diet? Podobně jako s mnoha jinými životními přístupy, i tento našel mnoho zastánců a samozřejmě se objevuje i řada jeho odpůrců. Pravda se pohybuje zřejmě někde uprostřed. Otázkou však zůstává, lze žít bez cukru?

Přečtěte si také

Obchody našly cestu, jak otevřít i v době nouzového stavu: Tescoma nově nabízí roušky a dezinfekci
Obchody našly cestu, jak otevřít i v době nouzového stavu: Tescoma nově nabízí roušky a dezinfekci

Cukr není jen bílý

Než se pustíme do samotné úvahy, zda lze žít bez cukru, je třeba si říct, co všechno si představujeme pod pojmem cukr. Většina z nás si vybaví kostky v cukřence u babičky, cukr moučku či krupici do pečení a ti osvícenější ještě cukr třtinový. Jenže cukrů je mnohem více. Dobře je to shrnuto společností STOB (Stop obezitě), která vysvětluje, že cukry rozdělujeme na ty, které se v potravinách přirozeně vyskytují (ovoce a zelenina, obilniny, brambory, luštěniny) a ty, které jsou do potravin přidané. Právě ty se doslova skrývají v mnoha výrobcích, a my nic netušíc zvyšujeme svůj denní příjem cukrů nad doporučené maximum. Jak z toho ven?

Kdy je cukr v normě?

Jsou bezesporu lidé, kterým cukr neprospívá. Důvodů, proč tomu tak je, může být mnoho. Doporučená denní dávka (přidaných) cukrů pro zdravého dospělého člověka je podle Světové zdravotnické organizace 25 g/den (cca 6 čajových lžiček). Jako maximální dávku uvádějí 50 g/den. Pro úplnost musíme zmínit, že hladina celkových denních cukrů (tedy přirozených i přidaných) činí 90 g. Realita je však výrazně vyšší. Průměrný Evropan zkonzumuje v průměru cca 100 g přidaných cukrů (Američan dokonce 125 g). Právě toto neustálé překračování může být jedním ze spouštěčů řady obtíží.

Pozor na skryté cukry. Může vás překvapit, kde všude se ukrývají Pixabay.com

Zaměřte se na skrytý cukr

U dětí cukr vědci označují jako jednu z příčin hyperaktivity, poruch soustředění či chování (a řady dalších obtíží). Dospělým nadměrný příjem cukrů například zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu, osteoporózy, případně kardiovaskulárních potíží. Spekuluje se také o nepříznivém vlivu na paměť. Jenže cukr, to nejsou jen sušenky, gumoví medvídci a slazené limonády, je součástí řady potravin, kde byste jej nehledali. Pokud chcete mít cukr pod kontrolou, začněte odhalovat a vynechávat primárně ten skrytý. Kde je?

  • cereálie (zejména zapékané jsou doslova přeslazené), müsli tyčinky, fit tyčinky, proteinové tyčinky
  • sušené ovoce (zejména to doslazované)
  • většina kupovaných dresinků a přesnídávek (pozor i na dětské přesnídávky, studie WTO odhalila, že více než polovina jich je doslazována, což pak u dětí v pozdějším věku zvyšuje touhu po sladkých jídlech a pochutinách)
  • většina průmyslově zpracovaných potravin – polotovary, omáčky, mléčné výrobky s příchutí
  • pozor na džusy, smoothie, kávy s příchutěmi, energetické nápoje a ovocné čaje
Čtěte pozorně etikety. Kde všude se může skrývat cukr? Pixabay.com

Rada od Kupi.cz

  • Cukr se na etiketách schovává pod různými názvy, např. glukóza, fruktóza, sacharóza, dále kukuřičný škrob, glukózo-fruktózový sirup, odpařená třtinová šťáva, sladový sirup, agáve, datlový sirup a mnoho jiných.
  • Tím, že se cukr „rozepíše“ na jednotlivé složky, tváří se výrobek výrazně zdravěji, než tomu ve skutečnosti je. Po sečtení položek však úsměv spíše tuhne.
  • Etikety „bez obsahu cukru“ mohou bohužel odkazovat pouze na bílý cukr, ostatní druhy vám zůstávají na první pohled utajeny.
  • Pozor na „malé“ porce. Právě ty mohou být z hlediska cukru ještě docela v klidu. Jenže jsou zpravidla tak malé, že jich sníte víc, a máte na cukrový problém zaděláno.
  • Zaměřte se na ovoce s nízkým glykemickým indexem (= hodnota, která označuje rychlost vstřebávání cukru do krve) – např. borůvky, maliny, hruška, jablko, grapefruit, ananas, broskve, jahody, švestky.
  • Nízký obsah cukrů má i hořká čokoláda (obsah kakaa minimálně 80 %)

Bez cukru jako životní styl

Mezi jedny z největších propagátorů režimu bez cukru patří food blogerky. Tedy ženy, které vytváří vlastní recepty.

  1. Cukrfree.cz – Janina Černá, která svůj blog úspěšně vede již řadu let, si prošla kolečkem diet a jo-jo efektů, než propadla kouzlu jídelníčku bez použití cukru. „Prvních pár dní bylo opravdové peklo. Byla jsem závislá na cukru,“ přiznává své těžké zážitky. Po několika týdnech se však cítila výrazně lépe: „Poprvé po třinácti letech jsem nebyla otrokem jídla a cvičení.“
  2. FoodTherapyByDenisa.cz – žena, která se k tomuto typu stravování (v jejím případě nejen bez cukru, ale také bez masa) dostala kvůli nádoru na mozku. Díky změně jídelníčku se její stav zlepšuje. Její pokroky, stejně jako chutné a rychlé recepty, můžete sledovat na blogu.
  3. CookingWithSusa.blogspot.com– mladá žena na svém blogu vytváří recepty, které občas nějaký „cukr“ obsahují. „Snažím se omezovat cukry, bílou mouku a sůl. Raději je nahrazuji zdravějšími surovinami,“ jak sama říká.