Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat

Sezóna vlašských ořechů je tady! Poradíme se sběrem i uskladněním Canva

Září, a zejména pak říjen jsou měsíce, které zní v rytmu vlašských ořechů. Bez nich si pravděpodobně nikdo z nás neumí blížící se Vánoce ani představit. Jde ale také o nejstarší superpotravinu, jejíž blahodárné účinky znali naši předkové už v neolitu. Správné načasování sběru a následné uskladnění může zásadně ovlivnit jejich kvalitu – a proto tyto dvě hlavní činnosti rozhodně nepodceňte.

Přečtěte si také

Zpátky na pivo a nákupy. Přehled, co vše nově platí od čtvrtka 3. prosince
Zpátky na pivo a nákupy. Přehled, co vše nově platí od čtvrtka 3. prosince

Jak na sběr ořechů?

Sběr vlašských ořechů se vyplatí neuspěchat. Správný čas nastává tehdy, když jsou plody zralé – jejich zelená slupka místy tmavne a puká, takže ořechy začínají samy ze stromu padat. To záleží především na dané odrůdě, ale také na počasí či stanovišti, kde ořešák královský (Juglans regia) roste.

Na sběr není potřeba nijak chvátat, ořechy ze stromu setřásat nebo hůř, kácet celé větve. Osvědčí se sbírat je postupně, alespoň každý druhý den, protože jinak by mohly začít ve vlhké trávě hnít. Celý proces si můžete usnadnit například jejich vyhrabáváním hráběmi nebo umístěním plachty pod korunu stromu (lépe se vám pak budou hledat).

Ideální čas na sběr ořechů nastává tehdy, když jejich zelená slupka místy tmavne a puká Pixabay

Následky sklizně nezralých plodů

Předčasný sběr ořechů značí jejich horší chuť a trvanlivost. Také se z nich velmi špatně odstraňuje slupka a snadněji zplesniví. Proto se opravdu vyplatí počkat a sklízet je pravidelně. Pokud však zrovna neoplýváte volným časem nebo nemáte ořešák přímo na zahradě, plody ze stromu setřeste – ale až ve správnou dobu.

Tu poznáte tak, že bude více než jedna čtvrtina ořechů samovolně spadená na zemi. Stejný postup můžete aplikovat i při předpovědi déletrvajícího deštivého počasí, během něhož by mohlo dojít k jejich zahnívání.

Vlašské ořechy jsou nezbytnou součástí většiny vánočních receptů Pixabay

Nezapomeňte na sušení

Nejdříve sesbírané plody očistěte, zbavte je slupek a vyřaďte plesnivé nebo jinak narušené kusy. Kvalitní ořech poznáte podle barvy skořápky, která by měla být světle hnědá a bez tmavých skvrn.

Sušte je rozprostřené v jedné vrstvě na sítu, plechu nebo v dřevěné přepravce, umístěné přibližně po dobu jednoho měsíce na suchém, prosluněném místě či v blízkosti radiátoru. Rozhodně je nepřesouvejte ven a zase dovnitř, akorát byste jim ublížili a dobu sušení zbytečně prodloužili. Využít k tomuto účelu lze rovněž troubu vyhřátou na 45–50 °C. Správně usušené ořechy poznáte podle zvuku, měly by totiž v dlaních příjemně šustit.

Nemáte strom? Zajděte si je sklidit do obchodu

Skladování vlašských ořechů

Jejich vyloupaná jádra obsahují kolem 70 % olejů, tudíž na vzduchu rychleji oxidují, žluknou a kazí se. Déle tedy vydrží ořechy se skořápkou, která je chrání a reguluje teplotu i vlhkost. Celé je můžeme skladovat v papírových nebo jutových pytlích, bednách vyložených papírem i síťových taškách, a to na tmavém, a hlavně suchém místě.

Naše babičky je často nakládaly do soli s dřevěnými pilinami. Dnes poslouží místo pilin třeba kokosové vlákno. Celý trik je v hliněné nebo skleněné nádobě a ve střídání nevyloupaných ořechů se směsí soli a pilin.

Nevyloupané ořechy nám vydrží déle Pixabay

Vyloupané ořechy můžete skladovat v lednici, mrazáku i ve spíži. Vždy záleží na době plánované spotřeby. Jestliže je hodláte v blízké době zkonzumovat, stačí je uložit v uzavíratelné nádobě nebo papírovém pytlíku do spíže, kde vydrží bez úhony přibližně měsíc, měsíc a půl. V lednici se vám ve vhodné nádobě nezkazí až čtvrt roku.

V igelitovém nebo vakuovacím sáčku uložené v mrazáku pak vydrží až jeden rok, než začnou ztrácet svoji typickou ořechovou chuť. A také je lze klasicky, ovšem bez nálevu, zavařit, nebo naložit do sklenice s medem.

S medem vytvoří originální pochoutku

Co jste možná o ořeších nevěděli?

  • Vlašské ořechy byly ve starověku považovány za symbol erotiky a plodnosti.
  • Obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, například vitamíny skupiny B, E, také zinek, hořčík nebo kyselinu listovou.
  • Jsou zdrojem zdravých tuků, pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, chrání tělo před cukrovkou a nemocemi srdce a vláknina v nich obsažená zlepšuje trávení.
  • Silné barvivo z oplodí způsobuje nepěkné zbarvení rukou při jejich sběru. Proto se vyplatí si před sklizní ruce pořádně nakrémovat, případně si opatřit pracovní rukavice.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz