Recepty s vlašskými ořechy, které stojí za to vyzkoušet

Vlašské ořechy na stole godi photo / Shutterstock.com

Máte přebytek vlašských ořechů a už se vám nechce další sbírat? Rozhodně je nenechávejte válet po zemi, jde o nutriční poklad. Mnoho lidí jich má nadbytek, ale jen málokdo zná všechny způsoby, jak je zpracovat. Přinášíme inspiraci, která vám umožní naplno využít výhody vlašských ořechů. Vaše mozoly od louskáčku nepřijdou vniveč. Pokud jste je používali jen jako chuťovku nebo na ozdobu cukroví, je nejvyšší čas využít jejich plný potenciál ve vaší kuchyni.

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Kombinace s masem

Rádi vaříte s mletým masem? Máme pro vás skvělý tip, který vám umožní začlenit do stravy více rostlinných bílkovin. Nahraďte třetinu mletého masa ve svých receptech najemno nasekanými vlašskými ořechy. Snížíte tím nasycené tuky v pokrmu, dodáte mu lahodnou texturu a jídlo neztratí cenné bílkoviny.

Ať už používáte mleté maso pro plněné papriky, do špaget, do rizota, nebo kamkoliv jinam, rozhodně si tu chuť zamilujete.

Saláty s vlašskými ořechy

Mnoho lidí si dává do salátů smažené krutony, aby v nich měli něco křupavého. Krutony samy o sobě nejsou nijak zdravé, proto je raději nahraďte vlašskými ořechy.

Nedávejte je tam jen tak, nejprve je lehce nasekejte, pokapejte olivovým olejem a následně na ně nasypte své oblíbené koření, třeba červenou papriku, pepř, gyros nebo kurkumu. Poté je dejte na plech a pečte cca 10 minut při 180 °C, nebo dokud nebudou kvalitně opečené. Následně je přidejte do salátu a už ho nebudete chtít jíst jinak než s ořechy. Kromě vlašských ořechů můžete takto použít i jiné druhy ořechů.

Salát s jablkem, brusinkami, špenátem a vlašskými ořechy Elenadesign / Shutterstock.com

Nepečené ořechové kuličky

Vyrobte si nutričně nabitou a energetickou svačinku v podobě kuliček z vlašských ořechů. Postup je jednoduchý. Nasypte do mixéru misku vlašských ořechů, misku ovesných vloček, misku datlí a špetku soli. Směs důkladně rozmixujte a vytvarujte z ní kuličky. Následně najemno nasekejte hrst vlašských ořechů a kuličky v nich obalte.

Domácí ořechové máslo

O arašídovém másle už jste zajisté slyšeli, ale znáte máslo z vlašských ořechů? Je snadné na přípravu a jeho chuť je úžasná. Umístěte do kuchyňského robota dva šálky syrových nebo opečených vlašských ořechů, dále špetku soli a dvě lžičky rostlinného oleje. Melte směs tak dlouho, dokud nebude mít pastovitou konzistenci.

Je hotovo, zkuste si tuto lahůdku natřít na celozrnný chléb, namáčejte do ní rýžové chlebíčky, krekry nebo třeba i plátky ovoce. Jde o perfektní spojení.

Pražené vlašské ořechy

Chcete se připravit na večerní film a hledáte vhodnou dobrotu k mlsání? Pokud máte dostatek ořechů, tak v žádném případě nerozbalujte brambůrky, tyčinky nebo jiné nezdravé pochutiny.

Recept

Jednoduše si vyloupejte misku ořechů a osmahněte je na pánvi. Jelikož jsou samotné ořechy plné přírodních tuků a olejů, nemusíte používat žádný přírodní tuk. Rozpalte pánev na střední teplotu, vsypte do ní vyloupané ořechy a nechte je za občasného prohazování zhruba pět minut opékat. Následně je stačí nasypat do misky a ta nejlepší dobrota k televizi je na světě.

Avokádový toast s ořechy

Pokud rádi jíte zdravě, tento jednoduchý recept vyzkoušejte. Vezměte dostatečně měkké avokádo, oloupejte ho a zbavte pecky. Rozmačkejte jej v misce společně s hrstí nasekaných vlašských ořechů. V toastovači si opečte celozrnný chléb a natřete na něj avokádový mix. Získáte výživnou a chuťově vydařenou svačinku.

Opražené vlašské ořechy na pánvi rigsbyphoto / Shutterstock.com

Vlašské ořechy glazované javorovým sirupem

Pokud vás honí mlsná a potřebujete v ústech zkrátka cítit něco sladkého, připravte si glazované vlašské ořechy. Můžete je konzumovat jen tak nebo je přidat do ovesných vloček či třeba do salátů. Vyloupejte si misku vlašských ořechů a kupte si javorový sirup, ten na nich vytvoří sladkou, křupavou vrstvu.

Recept

Smíchejte 1/4 šálku javorového sirupu s 1 šálkem vlašských ořechů. Tuto směs zahřejte na nepřilnavé pánvi. Když začne bublat, hned stáhněte teplotu na minimum a za neustálého míchání vařte. Když už to bude vypadat, že je sirup odpařený, ještě chvíli míchejte a pak vypněte sporák dříve, než se ořechy spálí. Následně je přesuňte na pečicí papír a nechte je čtvrt hodiny vychladnout. Glazované vlašské ořechy s javorovým sirupem jsou na světě. Pokud vám zachutnají, můžete to samé praktikovat i s jinými ořechy.

Tepelná úprava vlašských ořechů

Jakkoliv tepelně upravené vlašské ořechy chutnají ještě lépe. Je třeba ale vědět, že vysoké teploty a dlouhá doba vaření mohou poškodit zdravé tuky, které obsahují. Když budete ořechy pražit, zvolte nízkou nebo středně nízkou teplotu, tím se omezí tvorba volných radikálů a nenaruší se všechny zdravé tuky. Ořechy se snažte používat spíše syrové a tepelně je upravujte jen nezbytně dlouhou dobu. Vyhněte se tomu, abyste je připálili nebo spálili.

Vyloupané i nevyloupané vlašské ořechy v misce i kolem ní Dmitrii Ivanov / Shutterstock.com

Jak jíst vlašské ořechy?

Věděli jste, že se vlašské ořechy hodí skoro do všech sladkých i slaných receptů? Vaše pokrmy s nimi budou nutričně mnohem bohatší. Nasekané vlašáky můžete dávat do omáček, do těsta, posypat s nimi štrúdl, používat je do pomazánek, na palačinky, do pudinků, do smoothie, do jogurtu, do ovesné kaše a kamkoliv jinam.

Účinky na zdraví

Pokud máte chuť vlašských ořechů rádi, nemůžete s nimi zkazit žádný recept. Můžete je konzumovat pravidelně, a pokud sníte kolem 20–50 gramů denně, výrazně tím snížíte riziko srdečních chorob, podpoříte trávení i funkce mozku.

Máte nějaký vlastní tip, jak vlašské ořechy použít? Pochlubte se s ním do komentářů.

Zdroje: webmd.com, jaktak.cz, vitalia.cz, apetitonline.cz, ochutnejorech.cz