Od počátku září se to v naší přírodě i ve městech začíná červenat zrajícími šípky. Nepromeškejte jedinečnou příležitost zásobit se tímto nejlevnějším a nejdostupnějším zdrojem vitamínu C. Z šípků si uděláte léčivý čaj i výbornou marmeládu. Inspiraci najdete v našem článku.
Šípky jsou doslova malými, červenými vitamínovými bombami, které nám pomáhají nejen proti nachlazení. Umí toho mnohem více a právem mají své nezastupitelné místo v lidovém léčitelství už od dob našich prababiček.
Nejznámější jsou pro svůj obsah vitamínu C – ve 100 g šípků se ho nachází asi 200 mg. Pro srovnání ve stejném množství citronů je ho asi jen 40 mg.
Nejlepší doba na sběr šípků je koncem září a na začátku října. Říká se, že nejvyšší obsah vitamínu C se v nich tvoří za suchých a slunečných dnů. Pokud na ně vyrazíte, vždy trhejte pouze zralé plody. Ty poznáte tak, že slupka je zářivě červená a při jemném zmáčknutí je šípek pevný. Nahnědlé nebo změklé kusy nesbírejte.
Na co nezapomenout? Doporučujeme se vybavit na sběr rukavicemi a ostrými nůžkami (klidně zahradnickými). Větvičky šípkové růže mohou být místy pěkně tuhé a poseté pichlavými trny. Šípky také nikdy nesbírejte do plastového sáčku – mohly by se, podobně jako například houby, zapařit. Vhodnější jsou papírové či plátěné tašky, dřevěné bedýnky nebo košíky.
Před domácím sušením šípky ještě proberte, omyjte a nechte důkladně oschnout. Sušit je můžete v troubě na plechu i v sušičce na potraviny (v obou případech by neměla teplota přesahovat 60 °C, ideálních je 40 °C, jinak se začnou teplem ničit všechny vitamíny).
Správně usušené plody poznáte tak, že se snadno drolí, mají oranžovou až tmavě hnědou barvu a příjemně nakyslou, ovocnou chuť. Ještě upozorníme, že k sušení nejsou vhodné přemrzlé plody. Usušené šípky byste měli spotřebovat do jednoho roku, poté ztrácejí svou chuť i obsah vitamínů.
Jak jsme už psali výše, cenné vitamíny se v šípkových plodech za vysokých teplot rychle vytrácí. Proto by měla být příprava čaje co nejšetrnější. Nejlepším způsobem, jak zachovat co nejvíce vitamínů, je naložit drcené sušené šípky (asi 1 polévkovou lžíci) na několik hodin do 500 ml studené vody. Až bude výluh dostatečně silný, ohřejte jej na teplotu asi 70 °C. Nenechte ho projít varem.
Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.
Sušené plody můžete rozemlít v mlýnku a přesít přes jemné sítko. Hrubé kousky, které vám zůstanou v sítku, zalijte horkou (nikoliv vroucí) vodou, nechte chvíli luhovat a vypijte jako čaj. Hlavní je v tomto případě jemný prášek, který přecedíte. Jedna čajová lžička tohoto šípkového prášku denně dokáže účinně pomáhat při cukrovce, onemocnění močových cest i při obtížích spojených se silnou menstruací.
Své využití mají i čerstvé plody. Ty se hodí především na výrobu marmelády, jejíž recept uvádíme pro inspiraci níže. A na rozdíl od sušení nevadí ani přemrzlé plody, které už zažily ranní mrazíky.
Na 1 kg čerstvých šípků budete potřebovat asi 500 g cukru.
Zdroje: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ireceptar.cz