Vyrazte na šípky! Domácí čaj a marmeláda jsou skvělé nejen na chřipku a nachlazení

Vysypaný košík šípků encierro / Shutterstock.com

Od začátku září se v přírodě i ve městech začínají hojně objevovat červenající se šípky. Nepropásněte skvělou příležitost nasbírat tento nejlevnější a snadno dostupný zdroj vitamínu C. Z šípků si můžete připravit léčivý čaj nebo lahodnou marmeládu. Inspiraci najdete v našem článku.

Přečtěte si také

Retro nádobí našich babiček: Jaké vzpomínky na kuchyň z dětství máte vy?

Co obsahují šípky a jaké mají účinky na zdraví?

Šípky jsou doslova malými, červenými vitamínovými bombami, které nám pomáhají nejen proti nachlazení. Umí toho mnohem více a právem mají své nezastupitelné místo v lidovém léčitelství už od dob našich prababiček.

Nejznámější jsou pro svůj obsah vitamínu C – ve 100 g šípků se ho nachází asi 200 mg. Pro srovnání ve stejném množství citronů je ho asi jen 40 mg.

  • Šípky obsahují řadu vitamínů (C, A, vitamíny skupiny B), hodně vlákniny, železa i flavonoidů, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Působí v našem těle protizánětlivě, snižují cholesterol.
  • Jsou močopudné a zabraňují tvorbě kamenů ve vylučovací soustavě. Jsou vhodné při léčbě zánětu močových cest. Působí také příznivě na trávení, detoxikují organismus (tedy podporují odvádění škodlivin) a předchází onemocnění jater.
  • Pravidelné pití šípkového čaje je účinné proti dlouhodobé únavě a významně podporuje imunitu.
Žena trhá šípky do košíku Vitalie Baciu / Shutterstock.com

Kdy sbírat šípky?

Nejlepší doba na sběr šípků je koncem září a na začátku října. Říká se, že nejvyšší obsah vitamínu C se v nich tvoří za suchých a slunečných dnů. Pokud na ně vyrazíte, vždy trhejte pouze zralé plody. Ty poznáte tak, že slupka je zářivě červená a při jemném zmáčknutí je šípek pevný. Nahnědlé nebo změklé kusy nesbírejte.

Na co nezapomenout? Doporučujeme se vybavit na sběr rukavicemi a ostrými nůžkami (klidně zahradnickými). Větvičky šípkové růže mohou být místy pěkně tuhé a poseté pichlavými trny. Šípky také nikdy nesbírejte do plastového sáčku – mohly by se, podobně jako například houby, zapařit. Vhodnější jsou papírové či plátěné tašky, dřevěné bedýnky nebo košíky.

Jak sušit šípky?

Před domácím sušením šípky ještě proberte, omyjte a nechte důkladně oschnout. Sušit je můžete v troubě na plechu i v sušičce na potraviny (v obou případech by neměla teplota přesahovat 60 °C, ideálních je 40 °C, jinak se začnou teplem ničit všechny vitamíny).

Správně usušené plody poznáte tak, že se snadno drolí, mají oranžovou až tmavě hnědou barvu a příjemně nakyslou, ovocnou chuť. Ještě upozorníme, že k sušení nejsou vhodné přemrzlé plody. Usušené šípky byste měli spotřebovat do jednoho roku, poté ztrácejí svou chuť i obsah vitamínů.

Šípkový čaj se šípky Tatiana_Pink / Shutterstock.com

Jak využít sušené šípky?

Recept na šípkový čaj

Jak jsme už psali výše, cenné vitamíny se v šípkových plodech za vysokých teplot rychle vytrácí. Proto by měla být příprava čaje co nejšetrnější. Nejlepším způsobem, jak zachovat co nejvíce vitamínů, je naložit drcené sušené šípky (asi 1 polévkovou lžíci) na několik hodin do 500 ml studené vody. Až bude výluh dostatečně silný, ohřejte jej na teplotu asi 70 °C. Nenechte ho projít varem.

Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

Domácí lék na cukrovku i zánět močových cest

Sušené plody můžete rozemlít v mlýnku a přesít přes jemné sítko. Hrubé kousky, které vám zůstanou v sítku, zalijte horkou (nikoliv vroucí) vodou, nechte chvíli luhovat a vypijte jako čaj. Hlavní je v tomto případě jemný prášek, který přecedíte. Jedna čajová lžička tohoto šípkového prášku denně dokáže účinně pomáhat při cukrovce, onemocnění močových cest i při obtížích spojených se silnou menstruací.

Jak zpracovat čerstvé šípky?

Své využití mají i čerstvé plody. Ty se hodí především na výrobu marmelády, jejíž recept uvádíme pro inspiraci níže. A na rozdíl od sušení nevadí ani přemrzlé plody, které už zažily ranní mrazíky.

Domácí šípková marmeláda Sarah Biesinger / Shutterstock.com

Recept na šípkovou marmeládu

Na 1 kg čerstvých šípků budete potřebovat asi 500 g cukru.

  1. Šípky dejte vařit do dostatečného množství vody (tzn. aby nad nimi byly ještě asi 2 cm vody) a uvařte doměkka.
  2. Propasírujte přes husté sítko nebo plátno. Pokud se vám zdá, že je ve výsledné hmotě moc chloupků z šípků, můžete celý proces ještě jednou zopakovat – tedy znovu povařit a poté podruhé propasírovat. Tip: Úplně nejlepší je před přípravou šípky důkladně očistit, rozkrojit na půl a odstranit z nich všechny chloupky a jadérka. Je to sice pracná záležitost, nicméně množství chloupků zachytávajících se v krku není o nic příjemnější.
  3. Následně přidejte do hmoty cukr a vařte, dokud nebude marmeláda krásně hustá. Přelijte ji do zavařovacích sklenic, které můžete nechat ještě asi 10 minut v hrnci s vroucí vodou sterilovat. Sklenice s hotovou marmeládou nechte vychladnout postavené dnem vzhůru.

Zdroje: Healthline, National Library of Medicine, Kupi