Už žádné hořké vlašáky! Jak ořechy zbavit hořké chuti a jak zabránit jejich žluknutí?

Hnědovlasá žena s překvapeným výrazem drží sklenici plnou vlašských ořechů Krakenimages.com / Shutterstock.com

Vlašské ořechy jsou plné vitamínů, zdraví prospěšných tuků, bílkovin, antioxidantů i minerálů. Zlepšují trávení, dodávají nám energii a lépe se po nich soustředíme. Mají ovšem jednu zásadní nevýhodu. Velmi rychle hořknou. Pokud ovšem víte, jak na to, žluklá chuť vás už nikdy trápit nebude. Přečtěte si, jak vyloupané i nevyloupané vlašáky správně uskladnit i jak z nich vytáhnout hořkost pomocí několika osvědčených triků.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Proč vlašské ořechy žluknou a hořknou?

Je to kvůli vysokému obsahu mastných kyselin s dlouhým řetězcem, které mají tendenci se v teple rychleji kazit. Vlivem nesprávného skladování pak získávají tyto ořechy svou typickou pachuť.

A týká se to nejen těch, které si sbíráme a uskladňujeme doma, ale i těch kupovaných.

Jak poznat žluklé ořechy?

Výrazně ostrá chuť a intenzivní hořkost navíc mohou značit, že jsou ořechy plesnivé či nahnilé. Správně by měly být sladké. Jako tomu je u čerstvě vyloupaných jader právě spadených plodů, u kterých jde ještě krásně sloupnout vnitřní tenká slupka.

Půlka vlašského ořechu ve skořápce, celý vlašský ořech ve skořápce Krasula / Shutterstock.com

Na co si dát pozor při nákupu?

  • Plody prodávané volně na váhu si dobře prohlédněte a přičichněte si k nim.
  • Pokud jsou v obchodech s ovocem a zeleninou nebo na trzích k dostání celé ve skořápce, zeptejte se prodávajících, zda si můžete jeden na zkoušku rozlousknout.
  • Ani u balených vyloupaných jader nebývá v obchodech výjimkou přítomnost molů, červů a dalších nezvaných hostů. Pokud je do sáčku vidět, zkontrolujte i toto, stejně jako podezřelé skvrny a fleky jader značící plíseň.
  • Na obale vždy překontrolujte datum minimální trvanlivosti, případně datum zabalení.

3 triky, jak vlašské ořechy zbavit hořkosti

Pokud jste starší ořechy ochutnali a zdají se vám hořké, vyzkoušejte některý z následujících osvědčených domácích způsobů, jak jim navrátit jejich sladší chuť.

  1. Vyloupaná jádra zalijte osolenou či oslazenou vařící vodou a počkejte, až v tekutině vychladnou. Případně je můžete nechat ve vroucí vodě i chvíli povařit.
  2. Jádra nechte odmáčet ve studené vodě po dobu 24 hodin. Během této doby vodu několikrát vyměňte za čistou.
  3. Celé ořechy ve skořápce zalijte vroucí osolenou vodou a nechte je pod pokličkou alespoň 20 minut odstát. Můžete je takto nechat i několik hodin a vychladlou vodu párkrát vyměnit za čistou a studenou. Při následném loupání by měly být jako čerstvé a hořká slupka by měla jít snáze sloupnout.
Jádra vlašských ořechů i celé ořechy ve skořápce namočené ve vodě hsunny / Shutterstock.com

Jak vlašské ořechy skladovat, aby nezhořkly?

Nejlepší je samozřejmě žluknutí předejít. Ořechy v hnědé skořápce vždy ukládejte na suché a tmavé místo, kde vám klidně vydrží do dalšího roku. Pozor si dávejte především na vlhko, příliš světla a tepla. Čím chladněji, tím pro vlašáky lépe.

V lednici nebo v mrazáku

Mastné kyseliny mají totiž velice nízký bod tuhnutí, a proto jim neuškodí ani mrazák. Naopak, je to nejlepší místo, kde můžete větší množství vyloupaných jader dlouhodobě skladovat. Ořechy určené ke konzumaci uchovávejte vždy alespoň v lednici, kde ve vzduchotěsných nádobách vydrží až šest měsíců. Nikdy ne ve spíži nebo kdekoliv jinde při pokojové teplotě. Za chvíli by byly kvůli hořké a žluklé chuti na vyhození.

Obdobně (tedy minimálně v chladu lednice) se doporučuje skladovat i různá ořechová másla obsahující vlašské ořechy a další výrobky z nich.

Tašky plné vlašských ořechů ve slupce Luigi Bertello / Shutterstock.com

Ořechy nejprve zavařte či upečte

Pro prodloužení čerstvosti zkuste před samotným uskladněním vyloupaná jádra vlašáků „nasucho“ zavařit v troubě, mikrovlnce nebo klasicky v hrnci. Důkladně proschlé ořechy dejte do sterilovaných sklenic (ničím nezalévejte), zavařte (v mikrovlnce asi tři minuty, v hrnci s vodou cca 20 minut), ještě horké obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Druhou možností je jejich usušení v troubě. Syrová, čerstvě vyloupaná jádra rozprostřete na plech a pečte při 50 °C několik minut, dokud se nevysuší a nebudou křupavá. Díky tomu si zachovají svou svěží, sladkou chuť.

Zdroje: svetplodu.cz, ochutnejorech.cz, styl.magazinplus.cz