Příčinou, proč vás tak často bolí hlava, může být konzumace potravin s tyraminem

Žena s bolestí hlavy jí polévku v posteli Joshua Resnick / Shutterstock.com

Je nepříjemné zažívat bolesti hlavy. Někdy je může vyvolat nedostatek spánku, mnoho stresu, přepracovanost, nemoc, a dokonce k nim mohou přispívat i potraviny, které konzumujete. Ne každého by napadlo, že jídlo může mít vliv na váš bolehlav. Slyšeli jste o tyraminu? Většina lidí ne, ale pokud často trpíte na bolesti hlavy, měli byste si o něm zjistit více a snažit se vyhnout potravinám, které ho obsahují.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Co je tyramin zač a jak v těle funguje?

Tyramin je přirozeně se vyskytující aminokyselina pocházející z tyrosinu, který je jednou z 20 základních proteinogenních aminokyselin. Našemu zdraví prospívá především regulací krevního tlaku, jeho nadměrná konzumace nicméně může vyvolat migrénu.

Je to monoamin a přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, rostlinách a zvířatech, o jeho produkci se však může postarat také fermentace, stárnutí nebo zkažení potravin.

Naše tělo obsahuje enzym zvaný monoaminooxidáza (MAO), který dokáže tyramin zpracovat. Kromě toho nás MAO chrání i před hromaděním nebezpečných látek ve střevech.

Žena s bolestí hlavy ležící na gauči Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Jak vás může tyramin ohrozit?

Pokud máte ve svém těle nedostatečné množství MAO, konzumace potravin s tyraminem může vyvolat migrény. Sám o sobě není škodlivý, ale při nadměrné konzumaci, pokud užíváte určité léky nebo trpíte intolerancí aminů, může způsobit skoky krevního tlaku, které mohou být život ohrožující.

Z léků jsou v tomto případě nebezpečné inhibitory monoaminooxidázy (IMAO) – ty zpomalují působení MAO, čímž brání tomu, aby se tyramin ve těle efektivně zpracovával. Obsah tyraminu v těle zároveň přirozeně zvyšujete konzumací potravin, které ho obsahují ve velkém množství.

Nezapomeňte na pitný režim

Jaké potraviny obsahují vysoké množství tyraminu?

Pokud trpíte intolerancí aminů nebo užíváte IMAO, měli byste se vyhnout následujícím potravinám, které mohou zvýšit hladinu tyraminu v těle na nebezpečnou úroveň:

  • Všechny zrající a vyzrálé sýry.
  • Nesprávně skladované maso, včetně ryb.
  • Vzduchem sušené klobásy, jako je třeba mortadella, a různé druhy salámů.
  • Všechny alkoholické nápoje, včetně piva.
  • Fermentované sójové produkty, například sójová omáčka, sójová pasta, fermentované tofu, tamari, miso polévka, tempeh, shoyu a teriyaki.
  • Kysané zelí.

Jediné sýry, které můžete jíst, jsou tvaroh, smetanový sýr, ricotta a částečně odtučněná mozzarella. Ujistěte se však, že je sníte zavčas před datem spotřeby, ideálně hned po otevření.

Rozličné sklenice s fermentovanou zeleninou Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Jak se přebytek tyraminu projevuje?

Nadbytek tyraminu ve vašem systému může způsobit hypertenzní krizi, která je poznamenána drastickým zvýšením hladiny krevního tlaku. Mezi její typické příznaky patří těžká bolest hlavy, zrychlený tep, nevolnost a zvracení či pocení a pocit úzkosti. Vyskytnout se může i dušnost, rozmazané vidění či krvácení z nosu.

Mějte první pomoc po ruce

Jak tento problém vyřešit?

Prvním krokem je vyhnout se potravinám s vysokým obsahem tyraminu. Nahradit je můžete třeba těmito alternativami:

  • Čerstvá, mražená nebo konzervovaná zelenina.
  • Čerstvé nebo mražené maso, ryby, drůbež a vejce.
  • Luštěniny a ořechy.
  • Celozrnné chleby.
  • Vařené a sušené obiloviny.
  • Čerstvé, mražené nebo konzervované ovoce a ovocné šťávy.
  • Mléko a jogurt.
  • Káva a čaj bez kofeinu.
Ruce držící mísu plnou čerstvé zeleniny Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Zásady zdravého stravování

Abyste riziko ještě více snížili, dodržujte při plánování svého jídelníčku těchto pár zásad:

  1. Čerstvé produkty jezte do dvou dnů od nákupu, konzervované a mražené potraviny pak zkonzumujte ihned po otevření.
  2. Při jídle buďte opatrní, protože nevíte, jak byly jednotlivé potraviny skladovány. Ty přezrálé, zkažené nebo plesnivé rovnou vyhoďte.
  3. Čtěte všechny etikety potravin a nápojů na přítomnost aminů – obvykle končí aminem ve svém názvu.
  4. Vyhněte se letitým, nakládaným nebo fermentovaným potravinám.
  5. A pamatujte, že vařením se obsah tyraminu nesníží.