Luxusní víkendová snídaně? Recept na vejce Benedikt, na kterém nemáte co pokazit

Luxusní víkendová snídaně? Recept na vejce Benedikt, na kterém nemáte co pokazit Canva

Víno po ránu? Ale proč ne! Pokud si ho dáte do holandské omáčky k vejcím Benedikt, nemůže vám nikdo nic vytknout. Holandská omáčka se dělá různými způsoby, ale ta s vínem je naprosto nezapomenutelná. A jak si tuto snídaňovou pochoutku připravit? Je to o dost snazší, než si myslíte.

Přečtěte si také

Vypere i vyčistí. 5 způsobů, jak v domácnosti využít Coca-Colu

Asi jen málokdo si doma dělá jen tak na snídani vejce Benedikt. To je ovšem škoda – jedná se o delikátní recepty vonící luxusem, který si vy i vaše polovička jistě zamilujete. A co je nejlepší, na přípravě není téměř nic těžkého. Tak pojďme na to!

„Pouze“ pečivo, omáčka a vejce

Příprava vejce Benedikt se skládá ze tří hlavních částí – pečiva, holandské omáčky a zastřeného vejce. Tvorba omáčky i úprava vejce budou zcela na vás, pečivo však můžete koupit – hodí se kaiserka či kus bagety.

Pro ten nejlepší zážitek je nicméně potřeba upéct si pečivo vlastní – a ideální jsou anglické muffiny! Není to vůbec složité, pojďte tím rovnou začít!

Co budete potřebovat?

Jednotlivé ingredience vám v tomto množství vystačí hned na 5 velkých muffinů.

  • 400 g hladké mouky
  • 175 ml polotučného mléka
  • 50 ml vody
  • 50 g másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli

Postup přípravy:

Do misky si nalijte vlažné mléko, vodu, přidejte lžičku cukru moučky, sáček sušeného droždí a tři lžičky hladké mouky, kterou jste si na muffiny odvážili. A následně vyčkejte, než vzejde kvásek, cca 20 minut. Během čekání si zatím rozehřejte máslo a nechte ho vychladnout.

Vzešlý kvásek Jana Albrechtová

Jakmile bude váš kvásek vypadat podobně jako na fotce a máslo bude vlažné, pomocí stěrky ho přidejte společně s máslem k mouce se solí a směs ručně či v robotu proměňte v krásně nelepivé těsto. To poté přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto na pomoučeném válu vyválejte a vykrajujte z něj kolečka vysoká cca 2 cm – na vykrajování skvěle využijete třeba obyčejný hrníček. Výsledné bochánky následně přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte opět nakynout po dobu 30 minut až 1 hodiny.

Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrajujeme z těsta bochánky Jana Albrechtová

Muffiny si můžete samozřejmě upéct i v troubě, ale mnohem lépe chutnají z pánve – pečte je přibližně 10 minut z každé strany a klidně i na bocích. A pokud chcete, upečte si je den dopředu, na jejich chuti se nic moc nezmění.

Holandská omáčka

Muffiny máte hotové – a co dál? Aby byla vaše královská snídaně kompletní, bez vynikající omáčky se neobejde. Jak si ji připravit?

Co budete potřebovat?

  • 2 žloutky
  • 60 ml bílého suchého nebo polosuchého vína
  • sůl a pepř
  • 140 gramů másla
  • citronovou šťávu

Postup přípravy:

Receptů na holandskou omáčku existuje vícero a i vy si můžete upravit svůj vlastní. Důležité je pouze pravidlo poměru surovin – na jeden žloutek použijte 60–95 gramů másla, záleží na vás. A co dál?

Na sporák si postavte hrnec s vodou a přiveďte ji k varu, poté plamen stáhněte na minimum. Nad hrnec s vodou později přijde miska – holandská omáčka se totiž připravuje nad párou.

Misku si však zatím ponechte stranou – dejte do ní žloutky, přilijte vlažné, bílé víno a ručně šlehejte cca 4 minuty v kuse. Jakmile směs zesvětlá a mírně zhoustne, přesuňte misku nad páru a přidejte rozpuštěné máslo. Opět šlehejte, aby omáčka dále houstla, a přisypte i sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy.

Holandská omáčka připomíná majonézu Jana Albrechtová

Zastřené vejce – jak na něj?

Pečivo i omáčku máte, je čas na to nejlepší – vejce Benedikt neboli zastřené vejce. Ingredience asi nemusíme představovat – budete potřebovat vejce, vodu a 1 lžíci octa.

Vodu si v rendlíku přiveďte téměř k varu, při vkládání vajíčka však vřít nesmí (mohla by ho roztrhat). Přidejte do ní lžíci octa a jakmile bude připravena, promíchejte ji dokola tak, aby v ní vznikl vír (díky němu se vejce semkne dohromady) – a vajíčko do něj opatrně rozklepněte. Po přibližně 3 minutách jej pak děrovanou naběračkou vyndejte. Bílek by měl být pevný, zatímco žloutek měkký.

Tip: Nejvhodnější jsou vajíčka domácí, u kterých víte, že jsou opravdu čerstvá. Čím čerstvější vejce jsou, tím lépe drží jejich bílek pohromadě.

Velké finále

Jakmile máte všechny tři složky hotové, můžete začít servírovat. Muffiny podélně rozřízněte a opražte je na másle, na pečivo pak můžete přidat další ingredience – anebo nemusíte. Šunka od kosti, slanina, sýr, smažená cibulka, výběr je čistě na vás.

Na muffin (a jeho případnou vrstvu) pak přijde samotné vejce a až na něj přeliv z mírně teplé, holandské omáčky. Tu navíc lze klidně i lehce opálit flambovací pistolí, čímž na ní vznikne delikátní krustička, která i zabrání jejímu stékání.

Dobrou chuť! Jana Albrechtová

A to je vše! Přejeme vám dobrou chuť a hodně úspěchu při přípravě této božské snídaně!