Zdravé a plné vápníku? Hledali jsme pravdu o tavených sýrech z našich obchodů

Máte ve zvyku svačit tavené sýry? Možná byste si to měli rozmyslet Canva

Tavené sýry představují pro mnoho strávníků ideální rychlou večeři a svačinu. Natřít rohlík nebo housku sýrem, plátek šunky a je to. Kdybychom u toho brali vážně tvrzení na obalech těchto mléčných produktů, mohli bychom si myslet, že se jedná o zdravou výživu. Bohužel však u velkého množství tavených sýrů očekávejte pravý opak.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Problém jménem fosfáty

Rodiče, kterým záleží na zdraví a kondici potomka, se většinou snaží odrazovat děti od konzumace oblíbených kolových nápojů – zato dát jim na svačinu rohlík s taveným sýrem se může zdát zcela přijatelné. Tyto dvě potraviny ovšem mají něco společného, co zdraví ohrožuje – fosfáty.

Fosfáty jsou používány při výrobě tavených sýrů jako tzv. tavicí soli. V sýrech tyto látky pomáhají zlepšit roztírací vlastnosti, zároveň ale jejich množství může způsobit, že velmi rychle zkonzumujete více fosforu, než je doporučená denní dávka (700 mg).

Taveňák bere útokem lidské tělo

Nadbytečná konzumace fosfátů zcela rozhodí poměr fosforu a vápníku v našem těle. Pokud se poměr obrátí ve prospěch fosforu, vápník se začne hůře vstřebávat, a tělo si jej nakonec může začít brát z vlastních zásob, tedy z kostí a zubů. Velmi nebezpečná je nevyváženost fosforu a vápníku pro vyvíjející se děti, nicméně také pro seniory, kteří trpí osteoporózou. Velký příjem fosforu jejich potíže dále zhoršuje.

Některé potraviny na trhu se navíc mohou tvářit jako produkty bez přidaných látek – obávaná éčka sice skutečně nejsou uvedena na etiketě, ale jak bylo nedávno zjištěno nezávislými testy, dané produkty mohou obsahovat velké množství fosfátů. I když se tedy rodiče nebo senioři snaží přebytku fosforu vyhnout, výsledek je nakonec stejný jako u jiných tavených sýrů.

Chcete-li si taveňák dále dopřávat, o dost lepší službu vám prokáže třeba Lučina či sýr Gervais Canva

Má je smysl kupovat?

Fosfáty však nejsou jediným nešvarem tavených sýrů – kromě nich často obsahují i nadbytečné množství soli nebo příliš vysoké množství živočišných tuků. Proto bychom se na tyto sýry rozhodně neměli spoléhat v době, kdy se snažíme shodit přebytečná kila. Příliš mnoho sodíku kvůli obsahu soli brání hubnutí také v případě, kdy si z tavených sýrů vyberete nízkotučnou verzi.

Výrobky, které se mohou názvem „tavený sýr” honosit, musí obsahovat mléko živočišného původu – pověrám o absenci vápníku v nich tudíž nevěřte. Jako občasnou svačinku si tavený sýr dopřát můžete, jenom počítejte s tím, že se do vašeho organismu touto cestou příliš vápníku stejně nedostane.

O něco zdravější variantu představují termizované sýry jako Lučina nebo Gervais – při jejich výrobě se žádná aditiva nepoužívají a sýr pouze projde tepelnou úpravou. Další možností je pak konzumace obyčejných sýrů, které sice na chleba snadno nerozetřete, avšak nehrozí u nich obsah velkého množství fosforu.