Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zdravé a plné vápníku? Hledali jsme pravdu o tavených sýrech z našich obchodů

Zdravé a plné vápníku? Hledali jsme pravdu o tavených sýrech z našich obchodů

Tavené sýry představují pro mnoho strávníků ideální rychlou večeři a svačinu. Natřít rohlík nebo housku sýrem, plátek šunky a je to. Kdybychom u toho brali vážně tvrzení na obalech těchto mléčných produktů, mohli bychom si myslet, že se jedná o zdravou výživu. Bohužel u velkého množství tavených sýrů očekávejte pravý opak.

Přečtěte si také

Adventní kalendáře pro děti – jaké jsou alternativy těch čokoládových?
Adventní kalendáře pro děti – jaké jsou alternativy těch čokoládových?

Problém jménem fosfáty

Rodiče, kterým záleží na zdraví a kondici potomka, se většinou snaží odrazovat děti od konzumace oblíbených kolových nápojů. Za to dát dětem na svačinu rohlík s taveným sýrem se jim může zdát zcela přijatelné. Při tom existuje mezi těmito dvěma potravinami společný průnik, který má negativní vliv na lidské zdraví.

Jedná se o fosfáty, které jsou používány při výrobě tavených sýrů jako tzv. tavící soli a kyselina citronová. V sýrech tyto látky pomáhají zlepšit roztírací vlastnosti. Zároveň ale jejich množství v tavených sýrech způsobí, že velmi rychle zkonzumujeme více fosforu, než je doporučená denní dávka (700 mg).

Taveňák bere útokem lidské tělo

Nadbytečná konzumace fosfátů zcela rozhodí poměr fosforu a vápníku v našem těle. Pokud se poměr obrátí ve prospěch fosforu, vápník se začne hůře vstřebávat. Výsledkem nakonec může být situace, kdy si tělo začne vápník dodávat z vlastních zásob, tedy z kostí a zubů. Velmi nebezpečná je nevyváženost fosforu a vápníku pro vyvíjející se děti, ale také pro seniory, kteří trpí osteoporózou. Velký příjem fosforu jejich potíže dále zhoršuje.

Na tom všem je nejhorší, že se některé potraviny na trhu tváří jako produkty bez přidaných látek. Obávaná éčka sice nejsou uvedena na etiketě, ale jak bylo nedávno zjištěno nezávislými testy, tyto sýry obsahují velké množství fosfátů. I když se tedy rodiče nebo senioři snaží přebytku fosforu vyhnout, výsledek je nakonec stejný jako u jiných tavených sýrů.

Některé tavené sýry obsahují velké množství fosfátů

Má to smysl kupovat?

Fosfáty však nejsou jediným nešvarem tavených sýrů. Kromě nich často obsahují i nadbytečné množství soli nebo příliš vysoké množství živočišných tuků. Proto bychom se rozhodně na tavené sýry neměli spoléhat v době, kdy se snažíme shodit přebytečná kila. Příliš mnoho sodíku kvůli obsahu soli brání hubnutí také v případě, kdy si z tavených sýrů vyberete nízkotučnou verzi.

Výrobky, které se mohou názvem „tavený sýr” honosit, musí obsahovat mléko živočišného původu. Tím pádem nevěřte pověrám o tom, že se v nich nenachází žádný vápník. Jako občasnou svačinku si tavený sýr dopřát můžete, jenom počítejte s tím, že se do vašeho organismu příliš vápníku touto cestou nedostane.

O něco zdravější variantu představují termizované sýry jako Lučina nebo Gervais. Při jejich výrobě se žádná aditiva nepoužívají a sýr pouze projde tepelnou úpravou. Další možností je konzumace obyčejných sýrů, které sice na chleba snadno nerozetřete, avšak nehrozí u nich obsah velkého množství fosforu.