Jak si vypěstovat avokádo z pecky?

Žena propíchla avokádové pecky párátky a vložila je do skleniček s vodou. Sklenice pak postavila na parapet Mike_shots / Shutterstock

Avokádo se stává přirozenou součástí našich jídelníčků. A jedná se o velmi trendy ovoce – snad každý food bloger na světě má nějakou fotku s ním. V obchodech na avokádo narazíme již běžně, jelikož se ovšem jedná o jeden z dražších druhů ovoce, vyplatí se počkat si na slevové akce. Napadlo vás ale někdy, že si avokádovník můžete vypěstovat i doma z pecky? Poradíme vám, jak doma zasadit avokádo.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Jak zasadit avokádo a pečovat o ně?

  • Pecku z avokáda propíchejte čtyřmi párátky tak, aby vám vznikla podpěra jako na obrázku. Poté naplňte skleničku vodou.
  • Nyní umístěte pecku tak, aby byla ve vodě z poloviny ponořena. Špičatější konec je vrchol, ten plošší naopak představuje spodek pecky.
  • Umístěte skleničku na teplé a světlé místo a vodu vyměňujte pravidelně minimálně jednou do týdne, abyste zabránili tvorbě plísní. Za 2–6 týdnů se objeví prasklinky.
  • Skrz prasklinu ve spodní části začne prorůstat kořínek. A na vrcholu naopak vyraší maličký výhonek.

Tip z Kupi.cz: Koupit se dá také speciální nakličovací miska, která je určená pro klíčení avokáda, manga, dubu, kaštanu. Cena začíná na 300 Kč.

  • Když bude mít stonek rostlinky přibližně 20 cm, uřízněte z něj nejvyšší lístky (zhruba jednu třetinu), čímž podpoříte růst. Zasaďte rostlinku do půdy s potřebnými živinami, ideálně přidejte i tyčinku s hnojivem.
  • Vyberte vhodný květináč, aby měla rostlina dostatek místa. Myslete na to, že se její kořenový systém rychle rozroste. Dohlédněte na to, aby polovina pecky zůstala i po zasazení nad půdou, takříkajíc odhalená.

Jak často avokádo zalévat?

Půda musí být stále vlhká. Pokud zapomenete avokádo zalít, listy během chvíle zhnědnou.

Pecka avokáda ve vodě a rostlina avokáda zasazená v květináči Natalia Duryagina / Shutterstock.com

Kdy sklidíte první plody?

Těžká otázka. Někdy začnou avokádové stromky plodit ovoce po 3–4 letech, jindy to může trvat i 15 let. Rostlinka je to ovšem do interiéru i tak krásná a netradiční.

Čtyři kroky zpracování avokáda se sadou na něj od značky Tescoma Tescoma

Co dělat, když rostlině hnědnou listy?

Avokádovníky jsou skvělými pokojovými rostlinami, ale jejich listy mohou občas způsobit starosti. Hnědnutí listů je jedním z nejběžnějších problémů, se kterými se pěstitelé avokáda potýkají. Zde je několik možných důvodů a řešení:

  1. Nahromadění solí: Když zaléváte avokádovník vodou obsahující vysoké množství solí, může dojít k nahromadění solí v substrátu i v rostlině. To může způsobit hnědnutí a vadnutí listů. Doporučuji zalévat avokádovník filtrovanou nebo dešťovou vodou, abyste snížili obsah solí.
  2. Suchý vzduch: Avokádovníky preferují vlhký vzduch. Pokud je vzduch příliš suchý, listy mohou hnědnout. Zkuste umístit rostlinu poblíž zvlhčovače vzduchu nebo pravidelně stříkat listy vodou.
  3. Nedostatek vody: Nedostatečné zalévání může také způsobit vadnutí a hnědnutí listů. Ujistěte se, že avokádovník dostává dostatek vody, ale nepřelévejte ho.
  4. Příliš mnoho vody: Naopak přebytek vody může vést k hnilobě kořenů a hnědnutí listů. Zkontrolujte, zda substrát není příliš vlhký.
  5. Listy spálené sluncem: Přímé sluneční světlo může způsobit spálení listů. Umístěte avokádovník na místo s dostatečným světlem, ale chráněné před přímým sluncem.

Pokud už listy zhnědly, zkuste odstranit ty nejpostiženější. Avokádovník je náročnější rostlina, ale s trochou péče byste měli být schopni udržet jeho listy zdravé a zelené.

Čokoládový pudink s avokádem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový pudink s avokádem

Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s avokádem. Tento recept musíte určitě vyzkoušet, neboť je velmi jednoduchý a obsahuje spoustu vitamínů.

Čokoládový pudink s avokádem
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage

Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.

Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage

Jak avokádo prospívá zdraví?

Avokádo je skvělý bojovník s tukem a doporučuje se při dietách. I přes vyšší kalorickou hodnotu mají lidé, kteří si na něm často pochutnávají, zdravější tělesnou hmotnost a užší pas. Tuk v něm obsažený se řadí do skupiny zdravých tuků, které snižují cholesterol, neukládají se, a naopak pomáhají tělesný tuk spalovat. Zralé avokádo můžete díky máslové konzistenci namazat jen tak na pečivo nebo ho rozmačkat na pomazánku. Výborná je i avokádová „nutella“.

Které vitamíny a minerály jsou v avokádu?

Avokádo je plné železa – a nastávajícím maminkám se doporučuje zařadit je do jídelníčku i proto, že obsahuje také magnezium, při jehož absenci v těhotenství přicházejí křeče. Další vitamíny, které tento zelený zázrak s peckou uvnitř obsahuje, jsou B, C, E, K a vitamín H (který je důležitý pro pokožku a nervový systém organismu).

Zdroje: Kupi, Healthline, Medical News Today