Avokádo je stále oblíbenější součástí našich jídelníčků. Toto trendy ovoce zdobí food blogy po celém světě, a není divu – jeho krémová chuť a výživové hodnoty jsou nepřehlédnutelné. V obchodech je avokádo již běžně dostupné, ale patří mezi dražší druhy ovoce. Co kdybychom vám ale řekli, že si můžete avokádovník vypěstovat i doma z pecky? Ano, je to možné! Poradíme vám, jak na to.
Tip z Kupi.cz: Koupit se dá také speciální nakličovací miska, která je určená pro klíčení avokáda, manga, dubu, kaštanu. Cena začíná na 300 Kč.
Půda musí být stále vlhká. Pokud zapomenete avokádo zalít, listy během chvíle zhnědnou.
Těžká otázka. Někdy začnou avokádové stromky plodit ovoce po 3–4 letech, jindy to může trvat i 15 let. Rostlinka je to ovšem do interiéru i tak krásná a netradiční.
Avokádovníky jsou skvělými pokojovými rostlinami, ale jejich listy mohou občas způsobit starosti. Hnědnutí listů je jedním z nejběžnějších problémů, se kterými se pěstitelé avokáda potýkají. Zde je několik možných důvodů a řešení:
Pokud už listy zhnědly, zkuste odstranit ty nejpostiženější. Avokádovník je náročnější rostlina, ale s trochou péče byste měli být schopni udržet jeho listy zdravé a zelené.
Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s avokádem. Tento recept musíte určitě vyzkoušet, neboť je velmi jednoduchý a obsahuje spoustu vitamínů.
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.
Avokádo je skvělý bojovník s tukem a doporučuje se při dietách. I přes vyšší kalorickou hodnotu mají lidé, kteří si na něm často pochutnávají, zdravější tělesnou hmotnost a užší pas. Tuk v něm obsažený se řadí do skupiny zdravých tuků, které snižují cholesterol, neukládají se, a naopak pomáhají tělesný tuk spalovat. Zralé avokádo můžete díky máslové konzistenci namazat jen tak na pečivo nebo ho rozmačkat na pomazánku. Výborná je i avokádová „nutella“.
Avokádo je plné železa – a nastávajícím maminkám se doporučuje zařadit je do jídelníčku i proto, že obsahuje také magnezium, při jehož absenci v těhotenství přicházejí křeče. Další vitamíny, které tento zelený zázrak s peckou uvnitř obsahuje, jsou B, C, E, K a vitamín H (který je důležitý pro pokožku a nervový systém organismu).
Zdroje: Kupi, Healthline, Medical News Today