Jak nechat dozrát mango či avokádo tvrdé jako kámen? Vyzkoušejte trik s rýží, novinami nebo troubou!

Ruce drží mango a avokádo Canva

Pokud patříte mezi milovníky exotického manga či avokáda, pak možná víte, jak obtížné je někdy narazit v obchodech na pěkně zralé kusy. Toto ovoce se totiž velmi často sklízí ještě nedozrálé a na jeho změknutí se spoléhá během dopravy. Bohužel často marně. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak nechat tvrdé mango a avokádo doma dozrát. Ovoce díky nim budete moci sníst už za pár hodin.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Zralost manga i avokáda zjistíte podle nálepek

Výhodou obou těchto plodů je, že patří mezi ovoce produkující vyšší množství ethylenu, což je plyn urychlující dozrávání (hodně ho produkují například i jablka, banány, švestky, rajčata, hrozny, melouny či cibule).

Proto i v případě, že koupíte mango a avokádo zcela tvrdé, snadno doma docílíte jeho změknutí. Stačí mu pouze správně pomoci, a především ho nedávat do ledničky, kde se vlivem chladu celý proces zrání zastaví.

Najděte si avokádo v akci

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

  • Tip: V obchodem můžete narazit i na ovoce s nálepkou „ready to eat“ či „eat me" (neboli „sněz mě"). Bývá sice dražší, na druhou stranu zaručuje, že se dá ihned snít a je krásně sladké a šťavnaté, v případě avokáda ideálně měkké a chutné.
  • Na druhou stranu se někdy setkáte i s plody speciálně označenými jako „k dozrání“. Ty bývají zase levnější, musíte ovšem počítat s tím, že budou vyžadovat trochu péče.
Manga a avokáda v košíku v supermarketu Canva

Jak nechat dozrát avokádo?

  1. Zabalení do novin: v uzavřeném prodyšném prostoru bude vylučující se ethylen působit rychleji. Stačí každý kus avokáda samostatně zabalit do novin a nechat při pokojové teplotě (nejlépe ale na slunném parapetu za oknem) stát 1–2 dny.
  2. Papírový sáček + banán či jablko: obdobně můžete plody uzavřít do papírového sáčku. Dozrávání navíc podpoříte a urychlíte, když k avokádu přibalíte zralý banán nebo jablko.
  3. V troubě: jedná se o nejrychlejší metodu. Takto změklé avokádo je ideální pro přípravu guacamole, pomazánek nebo pro přidání do salátů, tortill apod. Avokádo zabalte do alobalu a nechte cca 10–15 minut péct v troubě předehřáté na 100 °C. Poté nechte vychladnout a můžete se do něho pustit.

Zralé avokádo poznáte tak, že je na omak akorát měkké (nikoliv kašovité), slupka pružná a jeho stopka jde velmi snadno odloupnout. Tmavší skvrny na slupce značí přezrání.

Jak nechat dozrát mango?

  1. Zabalení do novin či papírového sáčku: funguje stejně jako v případě avokáda, pouze u manga dbejte na to, aby papírový obal nebyl kolem plodu pevně uzavřený. Je potřeba nechat otvory pro unikání přebytečného ethylenu, jinak by mohlo mango velice rychle začít hnít či plesnivět. Při pokojové teplotě by takto mělo dozrát během 1–3 dnů.
  2. Zasypání rýží: metoda, která pochází z Indie, kde se tradičně manga uchovávají v papírových pytlících plných rýže. Ta díky pevnému obklopení plodu zefektivňuje působení plynu. A to dokonce natolik, že ovoce dozrává i do druhého dne a je potřeba mango každých 6–12 hodin kontrolovat, zda neměkne příliš.

Zralé mango poznáte podle krásné vůně, ale také měkčí struktury. Pokud je plod úplně tvrdý, pak ještě není připraven ke konzumaci.

Miska s avokádem a banány Canva

Jak nechat dozrát ananas?

Spolu s avokádem a mangem patří do kategorie oblíbeného exotického ovoce, u kterého zákazník nemusí na první pohled poznat jeho zralost, také ananas. Zralý plod by měl být na omak měkčí, kvůli tvrdé slupce to ale nemusí být jednoduché poznat. Mnohem lepší je vyzkoušet test s listy – u zralého ananasu jdou ze středu růžice snadno vytáhnout, u nezralého ne.

Pokud jste tedy koupili ananas, který ještě nějaký ten čas potřebuje, pak ho obdobně stačí zabalit do novin nebo papíru, případně přiložit jablko či banán a nechat při pokojové teplotě stát na lince. Je ovšem pravděpodobné, že u takového kousku nikdy nedosáhnete plné, šťavnaté a sladké chuti jako u ananasu, který pravděpodobně nebyl podtržený.

Sáhněte po mangu v akci

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

Krájení exotických plodů není žádná věda

Ovoce dozrálo, ale jak ho nyní sníst? Řada lidí s porcováním manga či avokáda stále zápasí. Postup krájení je přitom velmi snadný. Avokádo je nejlepší podélně rozkrojit, pecku vyjmout a dužinu vydlabat ze slupky lžičkou.

S mangem to může být o něco obtížnější, v jeho středu se nachází plochá pecka pevně srostlá s dužninou. Zakrojit je proto na obou stranách potřeba asi 1 cm od středu, abyste se pecce vyhnuli. Získáte dvě půlky dužiny, které snadno vydlabete nebo nakrájíte na kostičky.

Práci vám může usnadnit i řada vychytávek z obchodů. Koupit se dají speciální kráječe na mango, vykrajovače a nože na avokádo i vykrajovače na ananas, s jejichž pomocí jednoduše oddělíte dužinu od dřevnaté slupky.