Zázrak na 7 písmen. Avokádo snižuje cholesterol, podporuje hubnutí, a navíc jej lze využít na stovky způsobů

Rozkrojené avokádo na dřevěném stole Krasula / Shutterstock.com

Těžko byste ve vodách moderního zdravého stravování hledali diskutovanější potravinu, než je avokádo. Přestože se to nezdá, plod hruškovce přelahodného je ovoce, které je nabité vitamíny, minerály a ohromným množstvím zdravých tuků. Právem se proto řadí mezi superpotraviny. Díky svému výhodnému složení pomáhá tělu s odbouráváním tuků, podporuje trávení, správnou funkci jater a ledvin a odbourává cholesterol.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Kde se vzalo avokádo

Avokádo pochází z Mexika, kde bylo hojně konzumováno již od starověku a Aztékové jej používali jako afrodiziakum. O jeho rozšíření do celého světa se pak zasloužili křesťanští kolonizátoři v 17. století. Námořníci si jej tehdy brali na daleké cesty, protože jim dodávalo energii – proto se mu také někdy přezdívá „námořnické máslo“.

Takto se avokádo počátkem 20. století rozšířilo do Kalifornie, kde Rudolf Haas vypěstoval nejrozšířenější odrůdu, která nese jeho jméno. Největším producentem avokáda je v dnešní době právě Kalifornie, přičemž plody převážně pochází ze Španělska a Izraele.

Avokádo nakrájené na plátcích chleba Elena Elisseeva / Shutterstock.com

Superpotravina plná prospěšných tuků

Chuť avokáda je máslová a je cítit po oříšcích. Zralý plod má tmavě zelenou, nahnědlou až hnědou slupku, na dotek je měkký, ale ne promáčknutý. Od ostatních druhů ovoce se avokádo liší minimálním obsahem cukru, zato je však zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů B5, B6, kyseliny listové, C a E. Z minerálních látek mají v avokádu zastoupení hořčík, měď, mangan, draslík, železo a zinek. Díky svému složení se proto řadí mezi superpotraviny.

Kde právě koupíte avokádo v akci?

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Jak v obchodě vybrat to pravé?

V Českých supermarketech se nejčastěji setkáme s odrůdami Hass, Fuerte a Green skin. Avokádo Hass je nejpěstovanějším druhem na světě, tvarově připomíná vajíčko a jeho slupka je při dozrání tmavá a hrbolatá. Nezralé avokádo Hass se zelenou slupkou nechte dozrát při pokojové teplotě na světlém místě. Odrůda Fuerte mate tělem, tyto plody jsou totiž zelené i po dozrání.

Jak už název napovídá, avokádo Green skin má slupku zářivě zelenou po celou dobu zrání. Zralost lze ověřit pohmatem. Co se týče ceny, levnější bývají avokáda nezralá, dražší, ale také ihned připravená k snědku, jsou avokáda ready-to-eat.

Guacamole připravené v mističce k podávání Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Na slano i na sladko

Velkou výhodou avokáda je jeho nevýrazná chuť, díky níž je možné upravovat jej na nespočet způsobů. Oblíbené je například mexické guacamole či avokádová pomazánka, přidat jej ale můžeme i do smoothies, dezertů nebo jej posnídat na čerstvém pečivu. Ze zralého avokáda, které má krásně krémovou konzistenci, lze také připravit vynikající omáčku na těstoviny. Dá se však využít i na sladko, při rozmixování s medem a nepraženým kakaem vznikne nadýchaná čokoládová pěna.

Přidejte si avokádo ke své zdravé snídani

Avokádo je blahodárné pro tělo i vlasy

Avokádo není pouze chutné, je také velmi zdravé. Díky obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny pomáhá dobrému trávení a podporuje zdraví střev. Zároveň má významný vliv na funkci jater a ledvin, protože pomáhá vyplavování toxinů. Avokádo navíc obsahuje spoustu antioxidantů, které neutralizují účinky volných radikálů. Při časté konzumaci likviduje bakterie v ústní dutině a zamezuje tak zápachu z úst.

Je také blahodárné pro vlasy a pleť, které vyživuje a rozjasňuje. Maska z avokáda pomůže dodat pleti potřebnou hydrataci, karotenoidy v něm obsažené chrání pokožku před slunečním zářením a avokádový olej dodá potřebnou pružnost a jemnost.