Jsou gumoví medvídci zdraví na klouby a vlasy? Mýtus plný cukru

Bonbóny ve tvaru gumových medvídků sn.borbala / Shutterstock.com

Artróza je nejčastější onemocnění kloubů, které každoročně postihuje stále více lidí. Nejvíce jde o pacienty po dovršení 50 let věku. Věděli jste, že je jich v současné době už 80 %? Podívejme se na tuto nemoc, na mýty a fakta, které ji doprovázejí. A položme si otázku, zda může mít pozitivní vliv na zdraví konzumace gumových medvídků.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Proč je kolagen prospěšný pro zdraví?

Kolagen je jednou z významných složek úzce souvisejících s pohybovým aparátem a jeho případnými nemocemi a obtížemi. Pro naše tělo je prospěšný hned v několika bodech:

  • kostem dává odolnost a pevnost
  • chrupavkám pomáhá pohlcovat nárazy
  • ve šlachách a vazech vytváří odolné a elastické struktury
  • pokožce dodává pružnost, pevnost a hydrataci
  • v očích je součástí rohovky a tvoří neviditelnou membránu
Kolagenový prášek YuliaLisitsa / Shutterstock.com

Co je to artróza?

Artróza je onemocnění projevující se bolestí kloubů, ale i jejich zhoršenou pohyblivostí a ztuhlostí, zvýšenou citlivostí na chlad a nepříznivé počasí. I když se jedná o velmi častou nemoc (setká se s ní až 80 % obyvatelstva), většina z nás má o ní dost zkreslené informace. S přibývajícím věkem počet pacientů trpících artrózou nezastavitelně stoupá.

O tomto kloubním onemocnění ale stále koluje celá řada mýtů a nepřesných informací, které se nezakládají na pravdě. Přesto jim mnoho lidí věří. Pojďme se tedy nyní společně podívat na nejčastější mýty o artróze i o gumových medvídcích.

Žena trpí bolestí kolena staras / Shutterstock.com

Nesmí se sportovat?

Ukončení sportování a nutnost zanevření na pohyb je mýtus. Většina lidí je však přesvědčena o tom, že jakmile jim lékař diagnostikuje artrózu, musí se vzdát sportování i každého nutného pohybu navíc. To je ale zcela kontraproduktivní, opak je totiž pravdou.

I když vám bude diagnostikována artróza, aktivnímu pohybu je třeba se i nadále věnovat. Musíte ale vybírat s rozmyslem a vyhnout se aktivitám, které mohou nemoc zhoršit. Vynechejte hluboké dřepy, výskoky a tvrdé dopady na zem. Zkuste raději protahování, jógu, pilates, kalanetiku, chůzi, cyklistiku či plavání.

Vývar z morkových kostí
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vývar z morkových kostí

Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

Vývar z morkových kostí

Pomohou gumoví medvídci?

Za tímto mýtem stojí hlavně různé reklamy, které se nás neustále snaží přesvědčit o tom, že pokud budeme pravidelně a ve větším množství konzumovat gumové medvídky, doplníme tím tělu prospěšný kolagen potřebný pro naše klouby. Přejídat se denně přeslazenými želatinovými medvídky ale rozhodně nemá smysl.

Kolagen, který tvoří 70 % sušiny kloubních chrupavek, tělu takto nedodáte. Podle odborníků jej můžete doplnit zase jen kolagenem. Zaměřte svou pozornost raději na správnou výživu a na doplňky stravy s touto účinnou látkou. Gumové medvídky nechte svým dětem – ale s rozumem, protože obsahují spoustu cukru.

Domácí tlačenka
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí tlačenka

Tlačenka je tradiční zabijačkový pokrm, který si můžete vyrobit snadno i doma a podle své chuti. A nemusíte mít celé prase. Postačí vám jen pár surovin a dvě umělá střeva na plnění. Skvěle si na ní pochutnáte s octem, cibulí a chlebem.

Domácí tlačenka

Které potraviny obsahují kolagen?

  • všechny druhy masa včetně zvěřiny a ryb
  • nejvíce je ho v prasečích nožičkách, kravské a prasečí kůži

Co podporuje obnovu kolagenu?

  • vitamin C – nachází se v ovoci a zelenině, rybách a hovězím mase
  • aminokyseliny, hlavně lysin a prolin – obsahují je mléčné výrobky a vejce (bílky), libové maso a tučné ryby
  • lykopen – ve všech červených plodech ovoce i zeleniny
  • polynenasycené mastné kyseliny – v rostlinných olejích, tučných rybách a mořských plodech a zelené listové zelenině
  • genistein – v sójovém mléku a v některých druzích sýru
  • síra – v ovoci jako banán, kokos a papája či v petrželi, cibuli, česneku, ředkvičkách a čajích
  • pro podporu produkce kolagenu tělem – ořechy a semínka

Zdroje: uLékaře, Healthline, MedicalNewsToday, Kupi