Zkuste si nabarvit velikonoční vajíčka jedlou sodou a octem. Výsledek vás ohromí!

2 červené a 2 zelené kraslice v proutěném košíčku Wiktory / Shutterstock.com

Chcete na letošní Velikonoce vyzkoušet trochu netradiční způsob barvení velikonočních vajíček? Jeden tip pro vás máme! Bude to trochu jako v domácí chemické laboratoři, ale výsledek vás mile překvapí. Potřebujete jen potravinářské barvivo, jedlou sodu a ocet. A taky se bude hodit forma na muffiny. Tak pojďme na to!

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Co budeme potřebovat?

Stačí vám vykouknutá vajíčka, potravinářská barviva dle vašeho výběru, jedlá soda a ocet. Budete potřebovat také nádoby, do kterých položíte vajíčka – ideální je forma na muffiny. Pak už stačí jen zavolat pomocníky, protože děti bude tohle barvení, připomínající chemické pokusy v laboratoři, velmi bavit.

Jak na to?

  1. Podle počtu vajec si do každého otvoru ve formě na muffiny nasypejte 1 lžíci sody a přilijte 1 kávovou lžičku vody. Přidejte pár kapek potravinářského barviva a směs dobře promíchejte.
  2. Štětcem naneste barevnou směs na každé vajíčko a položte ho do důlku do formy na muffiny. Jakmile máte hotovo, na každé nabarvené vejce nalijte ocet. Ten zareaguje se sodou a vznikne bublající pěna, která pokryje celé vejce.
  3. Tato chemická reakce vytvoří na vejcích krásný ombré efekt. Když pěna „opadne“, osušte vajíčka papírovou utěrkou a máte hotovo. Aby byla vajíčka krásně lesklá, můžete je na závěr ještě potřít sádlem.

Zdroj: Úklid pro klid, Kupi