Čepované zelené pivo: Břečka plná chemie, nebo kvalitní sváteční mok? Čeští pivaři se kvůli tomu hádají

Dvě sklenice se zeleným pivem, které si k sobě ťukají Ievgenii Meyer / Shutterstock.com

Na půllitr vychlazeného zeleného piva si v Česku můžeme zajít v období od oslav svátku sv. Patrika do Zeleného čtvrtka, který letos připadá na 28. března. A jako každý rok svá zelená piva představí velké i menší pivovary. Mnohdy ale v hospodách narazíte také na podomácku přibarvená piva, která pověst sezónního nápoje kazí. Jaký je rozdíl v chuti a složení, čím se piva typicky barví a jaká bude letos jejich nabídka?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Jak se zelené pivo barví přírodně?

Ve většině pivovarů u nás se zelené pivo vaří tak, aby si zachovalo své kvality světlého piva, kromě výrazné barvy ale nabídlo také o kapku zajímavější chuť. Přírodně barvená piva získávají svou barvu díky přídavku bylinného výluhu či sirupu. Ten obvykle obsahuje kombinaci kopřivy, máty či zeleného ječmene, pokud se vaří podle irské receptury, může být obohacen také o výtažky z meduňky a mařinky. Díky tomu obvykle mívá výsledný mok o něco více hořkou chuť s bylinnými tóny, stejně tak vyšší obsah alkoholu než mají „obyčejné“ desítky či jedenáctky.

„Nepostradatelnou ingrediencí Zeleného piva je bylinný výluh, ten se připravuje z několika druhů bylin přímo v pivovaru. Jeho receptura je po celých devatenáct let stejná, neměnná – a tajná,“ poodhaluje například pivovar Starobrno, který má u nás ve vaření piva dlouholetou tradici, a dále dodává, že pivo se vyrábí ze speciálního sladu a svou sílu získává díky spodnímu kvašení po dobu osmi dnů, přičemž nakonec se do něho přidává ještě bylinný likér. Zelená barva je tak výsledkem kombinace technologie, surovin, výluhu i likéru.

V Prazdroji jsou naopak přesvědčeni, že zelená barva a pivo k sobě rozhodně nepatří. Argumentují tím, že i přes neobvyklý vizuální dojem tato barva milovníkům piva nepřináší žádnou přidanou hodnotu. V Prazdroji zastáváme názor, že zelená barva k pivu nepatří. Kromě nezvyklé podívané totiž nepřináší milovníkům piva nic navíc,“ řekl manažer z Plzeňského Prazdroje Tomáš Drahoňovský pro web Prozeny.cz.

Zelené pivo, okolo jsou bylinky mmpixel91 / Shutterstock.com

Jak poznat (a vyrobit) levně dobarvené pivo?

Není ale tajemstvím, že mnozí majitelé podniků, kteří se snaží své hosty potěšit „tradičním“ zeleným pivem, jej podomácku vyrábí umělým přibarvováním. Nejčastěji se k tomu používá zelené potravinářské barvivo nebo brilantní modř známá jako E133, která v kombinaci se žlutým nápojem vytváří neonově zelenou barvu. Takto si můžete pro zábavu přibarvit pivo i doma, počítejte ovšem spíše s umělejší pachutí.

Nenechte se ovšem zmást, umělou modř přidávají i některé pivovary. Pokud zakoupíte zelené pivo lahvové, můžete si tuto skutečnost ověřit ve složení na etiketě.

Na druhou stranu, mnozí (spíše menší) výrobci se pouští v poslední době také do vaření kvalitních zelených nefiltrů, u kterých může být vlivem použití přírodního barviva a vyšší hutnosti piva výsledná barva spíše brčálová nebo mírně zakalená. Oproti „brilantní“ zelené takové obsahy sklenic svým vzhledem spíše odpuzují, nabízí ale mnohem lepší chuť a složení.

Mazanec
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Střední

Mazanec

Mazanec by na Velikonoce neměl chybět v žádné české domácnosti. Toto tradiční sladké velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta na Bílou sobotu. Pochutnejte si na něm také, jeho příprava je velmi snadná.

Mazanec
Mazaný pletenec
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Mazaný pletenec

Mazaný pletenec si můžete upéct na Velikonoce místo klasického mazance. Tento pletený cop, plněný oříšky a rozinkami, zaručeně zachutná malým i velkým.

Mazaný pletenec

Velikonoční zelené pivo – recept

  1. Na dno půllitrové sklenice nakapejte 3 až 5 kapek tekutého zeleného potravinářského barviva (nedoporučuje se používat gelové nebo práškové, které by se tak dobře nepromíchalo).
  2. Do sklenice pomalu přilévejte 500 ml co nejsvětlejšího piva. Čím světlejší, tím hezčí zelené barvy dosáhnete.
  3. Pivo nemíchejte – obě složky se promíchají při nalévání a nebudete riskovat spadnutí pěny.
  4. Hotovo. Obarvit si doma můžete alkoholické pivo i nealko, které se v zelené variantě prakticky vůbec neprodává.
Lidé si přiťukávají zeleným pivem Africa Studio / Shutterstock.com

Které značky zelené pivo nabízí?

A kdybyste si chtěli někam na velikonoční točené skočit, na českém trhu je tradiční stálicí již zmíněné zelené Starobrno, které se na Zelený čtvrtek čepuje ve vybraných hospodách na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Pokud plánujete velké velikonoční oslavy doma, je nyní také možné v některých pivních e-shopech a velkoobchodech zakoupit sudy Starobrno se zeleným pivem (30 l za cenu kolem 1500 Kč).

Zelené pivo k objednání v restauracích a hospodách nebo nákupu přímo v podnikových prodejnách obvykle nabízí také značky Bernard, Heineken nebo Litovel, které stejně jako Starobrno přidávají bylinný výluh. Pivovar Lobkowicz každoročně láká na svůj Velikonoční Krasličák, pivovar Hradec Králové na zelený Klenot, který barví chlorofylem, a Primátor svým zákazníkům nabízí své jarní pivo obarvené zeleným ječmenem.

V supermarketech můžete v těchto dnech narazit také na zelené velikonoční pivo Zámecký pivovar Břeclav, aktuálně vás v akci vyjde na 59,90 Kč / 1,5 l.

Zdroj: Zelené pivo, Šedesátka, Pro ženy